روش های انتقال ژن در مهندسی ژنتیک و تولید گیاهان تراریخته

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش منطقه ای غذا و بیوتکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: RCFBIO01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین جعفری منش

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات

چکیده

مهندسی ژنتیک یا انتقال ژن فرآیندی است که طی آن قطعه مشخصی از DNA خارجی که حاوی ژن جدید یا ترکیب جدیدی از ژن ها میباشد ، با استفاده از فنون آزمایشگاهی بطور مصنوعی وارد ژنوم یک ارگا نیسم میگردد .گونه دریافت کننده ژن جدید را گونه ترانسژنیک یا تراریخته می نامند. مهمترین انواع روشهای انتفال مستقیم ژن عبارتند از تفنگ ژنی یا بیولیستیک ، تکنیک لیپوزوم ، ا لکترو پوریشن ،ریز تزریقی ، درشت تزریقی وروش شیمیایی شامل استفاده از پلی اتیل گلیکول در انتقال میباشد و از مهمترین روشهای غیر مستقیم روش اگروباکتریوم و ا نتقال با ویروس اشاره نمود، اگر بتوان فقط یک سلول گیاه را تغییر داد، م یتوان با کنترل رشد و تمایزآن سلول درآزمایشگاه، یک گیاه بالغ با خصوصیات جدید تولید کرد. وکتوری که برای انتقال ژن ها به درون سلول های گیاهی به کار می رود پلازمیدی است که از باکتریAgrobacterium tumefaciens که باکتری خاکزی و گرم منفی استخراج می شود. در طبیعت، این باکتری گیاهان را آلوده می کند و تومورهایی را به نام گالهای تاجی در آن ها ایجاد م یکند. تفنگ ژنی قسمتی از روشی است که به آن Biolistic گویند. در این روش تحت شرایط خاص،قطعاتی ازDNA یا RNA با دنباله چسبناک را وارداتم های فلزاتی نظیر طلا یا تنگستن می نمایند.کمپلکسی از ذرات حاویDNA را در خلا شتاب داده و با شتاب بسمت بافت هدف شلیک می کنند.گیاهانی که به این طریق با برخورداری ازویژگی هایی مانند ارزش غذایی بالاتر ، افزایش خاصیت انبارداری ، مقاومت به آفات و ویروس ها و..... بدست می آید به نام تراریخته معروفند. تاکنون آثار زیان آور و ابعاد مخاطره آمیز محصولات تراریخته و بیوتکنولوژی بطور قطعی از نظر علمی به اثبات نرسیده و دانشمندان این رشته نمی توانند و نباید آثار منفی احتمالی این محصولات را بر محیط زیست و سلامت انسان نادیده بگیرند

کلیدواژه ها

مهندسی ژنتیک – اگروباکتریوم – تفنگ ژنی – گیاهان تراریخته

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.