کانی شناسی، ژئوشیمی و میانبارهای سیال کانسار روی-سرب(±طلا) داغ دالی، شمال تکاب، آذربایجان غربی
محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 9، شماره: 3
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 377
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPU-9-3_010
تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
کانسار روی-سرب داغدالی تکاب شامل دو زون کانیسازی بیخیربولاغی و بالدیرقانی است. در زون بیخیربولاغی کانیسازی اسفالریت، گالن، استیبنیت، پیریت و کالکوپیریت با بافت افشان در سنگ آهک جانگوتاران و شیلهای سازند کهر رخ داده است. در این زون اسفالریت بصورت پراکنده اغلب همراه با گالن و یا محصور در پیریت حضور دارد. گالن با بافت دانهپراکنده و ریز همراه با کالکوپیریت و همچنین با بافت تودهای همراه با اسفالریت دیده میشود. استیبنیت با بافت شعاعی همراه با گالن و اسفالریت مشاهده میشود. کالکوپیریت نیز با فراوانی بسیار کمتر از سایر سولفیدها حضور دارد. در بررسی ساختار پیریتهای زون بیخیربولاغی مشخص شد که مقدار طلای موجود بسیار ناچیز است. در زون بالدیرقانی کانیسازی آرسنیک، آنتیموان و طلا در رگههای سیلیسی نفوذ کرده در مارن، ماسهسنگ و توف سازند قم رخ داده است. کانیهای رآلگار، اورپیمنت، استیبنیت، باریت، اسفالریت و کالکوپیریت شناسایی شدهاند. در کانیهای رآلگار و استیبنیت زون بالدیرقانی حضور طلا شناسایی شد. بررسیهای ژئوشیمیایی نشان داد در زون بیخیربولاغی همبستگی مثبت قوی بین سرب-روی، سرب-نقره، روی-آنتیموان، نقره-آنتیموان و سرب-آنتیموان وجود دارد. در زون بالدیرقانی نیز سرب-روی و سرب-نقره دارای همبستگی مثبت قوی میباشند. نتایج حفاری، کانیسازی خاصی را در عمقهای بیش از۳۰متر نشان نداده است. شوری سیال کانهساز در زون بیخیربولاغی را بین۵۵/۴ تا ۸۱/۶ درصد وزنی با میانگین دمای۵/۲۱۲ درجه سانتیگراد و در زون بالدیرقانی بین۶۵/۱ تا ۴۸/۱۰ درصد وزنی با دماهای۷۵/۱۷۰ و۱/۲۰۷ درجه سانتیگراد نشان داده است. بر اساس یافتههای زمینشناسی، کانیشناسی، ژئوشیمی و میانبارهای سیال میتوان کانسار داغدالی را جزو ذخایر اپیترمال سولفید پایین دستهبندی کرد.
کلیدواژه ها:
کانسارهای روی-سرب اپیترمال ، میانبارهای سیال ، ژئوشیمی ، داغ دالی ، زون کانی سازی تکاب ، پهنه سنندج-سیرجان ، شمال باختر ایران
نویسندگان
یوسف رحیم سوری
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران
بهزاد مهرابی
دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، ایران
شیرین علیپور
دانش آموخته زمین شناسی اقتصادی، مسئول فنی معادن، پیرانشهر، آذربایجان غربی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :