شاخصهای دفاعی ـ امنیتی فضای سایبری زیرساختهای حیاتی و حساس جمهوری اسلامی ایران مبتنیبر رویکردهای پدافند غیرعامل DOR:۲۰.۱۰۰۱.۱.۱۰۲۵۵۰۸۷.۱۳۹۹.۲۸.۳.۳.۷
محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 28، شماره: 111
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 265
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIHU-28-111_003
تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
حیات اجتماعی کشورها بر پایه تداوم عملکرد زیرساختهای حیاتی و حساس آنها استوار است. ازهمینروست که کشورهای متخاصم تلاش میکنند تا مانع تداوم این کارکرد در کشورهای هدف شوند. امروزه، توسعه فناوری اطلاعات و فضای سایبری موجب شده است تا بخشهای مهمی از کارکرد زیرساختهای حیاتی و حساس وابسته به این فضا شوند. در نتیجه وجود چنین وابستگیای، امنیت زیرساختها به فضای سایبری گره خورده است. پژوهش حاضر بهعنوان دغدغه خود (هدف مقاله) درصدد است تا به شاخصهای دفاعی ـ امنیتی فضای سایبری زیرساختهای حیاتی و حساس کشور باتوجهبه رویکردهای پدافند غیرعامل بپردازد؛ چراکه درصورت بیتوجهی به عنوان این تحقیق هر آن باید در انتظار حملات سایبری به زیرساختهای حیاتی و حساس کشور بود. فراموش نشود که به گفته «کلاوزویتس» هر عصری جنگ و محدویتهای خود را دارد و هماکنون کشور در عصر فناوری اطلاعات، بیشازپیش به تعیین شاخصهای دفاعی ـ امنیتی فضای سایبری خود نیاز دارد و پرداختن به این تحقیق موجب تقویت تابآوری زیرساختها در برابر چنین تهدیدهایی میشود. درهمینراستا، این شاخصها در سه حوزه: نیروی انسانی، فرایندها و فناوری با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی و با رویکرد پیمایشی و استفاده حداکثری از نظرات خبرگان تدوین شده است. برای این پژوهش نمونه آماری به تعداد ۵۰ نفر به روش تمامشمار درنظر گرفته شده است. روش نمونهگیری، غیرتصادفی هدفمند است و محقق بهصورت هدفمند به افراد خاص و مشخص مراجعه مستقیم داشته است. نتیجه تحقیق موید آن است که هریک از رویکردهای پدافند غیرعامل در حوزههای سهگانه در شاخصهای دفاعی ـ امنیتی فضای سایبری زیرساختهای حیاتی و حساس جمهوری اسلامی ایران شامل موارد زیر است: حوزه منابع انسانی: "آموزش و آگاهسازی و استفاده از نیروهای بومی" با میزان موافقت ۸۸ درصد؛ حوزه فرایندها: "تدوین پروتکل سیاست دفاعی ـ امنیتی، محدودسازی حیطه عملکرد و وابستگی متقابل" با میزان موافقت ۹۲ درصد و حوزه فناوری: "بهرهگیری از اینترانت، بومیسازی سختافزاری و نرمافزاری، راهاندازی آزمایشگاههای تشخیص بدافزارها، رمزنگاری دادهها و استفاده از «فایروال» و «هانی پات» و سامانه کشف و جلوگیری از رخنه"، با میزان موافقت ۹۸ درصد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعید کافی
گروه آموزشی دفاعی دانشکده دفاعی تهران ایران سازمان دانشگاه امام حسین (ع) تهران ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :