اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر اضطراب، استرس ادراکشده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 24، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 367
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-24-4_008
تاریخ نمایه سازی: 1 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: سرطان، مشکلی جهانی میباشد و در ایران نیز سومین علت مرگومیر است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر اضطراب، استرس ادراکشده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از طرحهای کاربردی و شبهآزمایشی و نوع پیشآزمون - پسآزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان خون بود که بین ماههای فروردین تا خرداد 1398 در بیمارستان سیدالشهدای اصفهان بستری بودند و بیماری آنها محرز گردیده بود. نمونههای این پژوهش، 30 نفر از جامعه مذکور بودند که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب گردیدند و به کمک شیوه تصادفیسازی ساده، در دو گروه درمان پذیرش و تعهد (15=n) و گروه کنترل (15=n) گماشته شدند. دادهها با استفاده از مقیاس استرس ادراکشده، مقیاس اضطراب بک و پرسشنامه راهبردهای مقابله با درد بهدست آمدند. برای تحلیل استنباطی از روش تحلیل کوواریانس تکمتغیره و چندمتغیره (MANCOVA) استفاده شد که با نرمافزار SPSS ویرایش 22 به اجرا درآمد.
نتایج: نتایج نشان داد که گروه بهصورت معنیداری روی نمره اضطراب (78/0=partial ƞ و 0001/0<P، 89/72=F)، استرس ادراکشده (78/0=partial ƞ و 0001/0<P، 01/71 F=) و راهبردهای مقابله با درد (85/0=partial ƞ و 0001/0<P، 14/113=F) تأثیر دارد.
نتیجهگیری: درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر اضطراب، استرس ادراکشده و راهبردهای مقابله با درد بیماران مبتلا به سرطان خون، مؤثر است. بنابراین مداخلات روانشناختی میتوانند برای کاهش مشکلات روانشناختی ناشی از سرطان خون در بیماران، مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
Acceptance and commitment therapy ، Anxiety ، Perceived stress ، Pain coping strategies ، Leukemia ، درمان پذیرش و تعهد ، اضطراب ، استرس ادراکشده ، راهبردهای مقابله با درد ، سرطان خون
نویسندگان
منوچهر فاریابی
PhD Student, Health Psychology, Kish International Branch, Islamic Azad University, Kish, I.R. Iran.
امین رفیعی پور
Tehran Branch, Payame Noor University, Tehran, I.R. Iran.
کبری حاجی علیزاده
Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, I.R. Iran.
سهیلا خداوردیان
Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Alborz, I.R. Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :