جایگاه و رویکرد درمان ذهن آگاهی در روانشناسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: CTCONF06_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا فراشبندی

دکتری گروه فلسفه تعلیم و تربیت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

زینب حبیبی دهنه سیری

کارشناس ارشد گروه علوم تربیتی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران

مهسا پورصابری

کارشناس ارشد گروه روانشناسی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران

عباس فراشبندی

کارشناس روانشناسی بالینی مرکز مشاوره و روان درمانی دانشگاه شیراز

فاطمه خاجوی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه روانشناسی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران

چکیده

هدف از انجام این مقاله، جایگاه و رویکرد درمان ذهن آگاهی در روانشناسی می باشد که با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیلی به نگارش درآمده است. در ابتدا مفهوم مفهوم ذهن آگاهی، محتوای درمان ذهن آگاهی، فرآیند درمان راهبردها و فن های درمان ذهن آگاهی، فواید ذهن آگاهی و نظریات پیرامون ذهن آگاهی مورد بحث قرار گرفت. ذهن آگاهی به عنوان سبکی برای زندگی، با استفاده از تمرینهای مراقبه ای که در زندگی روزمره ادغام میشود به افراد کمک میکند تا با وضعیت های دوگانه ذهن آشنا شوند و آگاهانه از آنها به صورت یک ذهن انسجامیافته استفاده کنند. با این روش افراد متوجه شوند که آنها تنها فکر نمی کنند، بلکه میتوانند فکر کردن خود را مشاهده کنند. مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان یکی از درمان های شناختی- رفتاری نسل سوم یا موج سوم قلمداد می شود و نوعی از مراقبه است که ریشه در تعالیم و آیین های مذهبی شرقی خصوصاً بودا دارد. ذهن آگاهی توجه کردن به شیوه ای خاص، هدفمند، در زمان کنونی و بدون قضاوت و پیش داوری است. سنگ بنای ذهن آگاهی عطف توجه به شیوه ای خاص و حفظ ارتباط با حال و تجربه اکنون است که استرس را به حداقل می رساند. بنابراین، بـا توجـه به مطالب ارائـه شـده، جایگاه و رویکرد درمان ذهن آگاهی در روانشناسی می تواند نقـش موثر و بسزایی در بین افراد داشته باشد که در این مقاله به بررسی ابعاد آن پرداخته شد.

کلیدواژه ها

درمان ذهن آگاهی، روانشناسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.