اثر دور آبیاری و محلولپاشی کیتوزان بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی پنیرک معمولی (Malva sylvestris)
محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 11، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 533
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPB-11-2_006
تاریخ نمایه سازی: 24 فروردین 1400
چکیده مقاله:
بـه منظـور بررسی اثر دور آبیاری و محلولپاشی کیتوزان بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی پنیرک معمولی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دور آبیاری (11 و 15 روز) و محلولپاشی کیتوزان (صفر(شاهد)، ۰۵/۰ و ۱ میلیگرم در لیتر) بودند. نتایج اثرات متقابل نشان داد که محلولپاشی با یک میلیگرم در لیتر کیتوزان طی آبیاری کامل به ترتیب باعث افزایش 27 و 7 درصدی مقدار کلروفیل a و محتوی نسبی آب برگ شد و از طرفی محلولپاشی با یک میلیگرم در لیتر کیتوزان طی آبیاری 15 روز باعث افزایش مقدار فنل کل (79 درصدی)، پرولین (68 درصدی) و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی پراکسیداز(51 درصدی)، اسکوربات پراکسیداز(72 درصدی)، گایاکول پراکسیداز (70 درصدی)، سوپراکسید دیسموتاز (54 درصدی) و کاتالاز(80 درصدی) نسبت به شاهد شد. نتایج همبستگی نشان داد که میزان پرولین با محتوی نسبی آب برگ رابطه مستقیم ولی با رنگیزههای فتوسنتزی همبستگی عکس دارد. همچنین بین آنتی اکسیدانت آنزیمی وغیر آنزیمی همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. بنابراین نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت یک میلیگرم کیتوزان با افــزایش فعالیــت سیســتم دفــاع آنتــیاکســیدانی گیاه باعث کــاهش پراکسیداسیون لیپیدها گردیده و با حفظ تعادل آبی سلول، ازکاهش شدید محتوی نسبی آب برگ جلوگیری میکند و از این طریق منجر به پایداری ساختار سلول در برابر تنش کم آبی میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ایوب مزارعی
بیوتکنولوژی ،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل، زابل،ایران
علیرضا سیروس مهر
زابل- دانشگاه زابل- دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
معصومه بروشکی
علوم باغبانی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل،زابل،ایران
زهرا بابایی
باغبانی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل،زابل،ایران
علی اکبر محمودی
گروه باغبانی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل،زابل،ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :