سال انتشار: 1398
محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری، دوره: 7، شماره: 28
کد COI مقاله: JR_IUEAM-7-28_008
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 18
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 20 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مدیریت ارزش پروژههای طراحی و توسعه زیرساختهای شهری با رویکرد اقتصاد پایدار (مورد مطالعه: تقاطعهای غیرهمسطح شهر کرج)
چکیده مقاله:
امروزه، زندگی شهری بدون زیرساختهای شهری، امکانپذیر نیست و بدون شک، شهرهای مطلوب باید زیرساختهای شهری مناسب و کافی داشته باشند؛ لذا طراحی و گسترش این زیرساختها باید براساس سازوکاری علمی و با برنامهریزی دقیق و آگاهانه صورت پذیرد تا از تأثیر نامطلوب آن بر شکل شهر، زندگی شهری و شهروندان، پیشگیری شود. روش مدیریت ارزش میتواند به یافتن راههایی برای توجه به عوامل مؤثر در اقتصاد پایدار، کمک کند و راهحلهای مناسبی در زمینه نحوه ایجاد توازن بین هزینه، برنامه و زمان و عناصر توسعه پایدار؛ از قبیل عوامل زیستمحیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی از طریق ایجاد جایگزینهای نوآورانه را ارائه کند. در فاز نخست این پژوهش، براساس مطالعات کتابخانهای مبانی نظری و ادبیات موضوع، مدیریت ارزش در پروژههای بزرگراهی و طراحی و ساخت تقاطعهای غیرهمسطح با رویکرد اقتصاد پایدار بررسی شد. سپس در فاز دوم، با برگزاری یک جلسه آموزشی مبانی مدیریت ارزش به خبرگان حوزه مدیریت شهری توضیح داده شد و بازخوردهای آنها براساس مدل دلفی، تحلیل گردید. در فاز سوم، از طریق مطالعات میدانی در یک تقاطع غیرهمسطح شهری در شهر کرج به عنوان نمونه موردی و تهیه پرسشنامه از شهروندان، مزایا و اثربخشی روش مدیریت ارزش را همراه با توصیههایی برای ساخت و بهرهبرداری این تقاطع، ارزیابی شدند. نتایج، حاکی از این هستند که استفاده از مدیریت ارزش، نقش بسزایی در کاهش هزینههای پروژههای شهری، رضایت بیشتر استفادهکنندگان، صرفهجویی در وقت و هزینه و جلوگیری از اتلاف انرژی، ایفا میکند. همچنین استفاده از رویکرد اقتصاد پایدار در مدیریت ارزش، باعث کارایی بیشتر این مدل خواهد شد. در این مقاله، میزان هزینه و صرفهجویی در محاسبات مرتبط با عوامل اقتصادی و زیستمحیطی میزان هزینهها در گزینههای مختلف حملونقل و ترافیک تقاطع در خصوص تملک، احداث، تعریض و تقاطعها در سناریوهای طرح تفصیلی، مشترک، مستقل و ترکیبی به ترتیب در حدود ۲۱، ۱۶، ۲۴ و ۲۰ میلیارد ریال برآورد شد. همچنین میزان سوخت مصرفی در اختلاف دو طرح غیرهمسطح و همسطح در حدود ۷۰۰ لیتر بر ساعت در افق ۱۴۱۵ پیشبینی شد.
کلیدواژه ها:
تقاطع غیرهمسطح, اقتصاد پایدار, مدیریت ارزش, زیرساخت شهری, شهر کرج
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/1159777/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اردستانی، زهرا السادات و حسینی لواسانی، حسین و پورنصیر، محراب،1398،مدیریت ارزش پروژههای طراحی و توسعه زیرساختهای شهری با رویکرد اقتصاد پایدار (مورد مطالعه: تقاطعهای غیرهمسطح شهر کرج)،،،،،https://civilica.com/doc/1159777
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1398، اردستانی، زهرا السادات؛ حسین حسینی لواسانی و محراب پورنصیر)
برای بار دوم به بعد: (1398، اردستانی؛ حسینی لواسانی و پورنصیر)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.