واکاوی روند وردشهای دمای بیشینه و کمینه در فلات ایران
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 260
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JARGS-8-30_004
تاریخ نمایه سازی: 3 اسفند 1399
چکیده مقاله:
دمای هوا به عنوان یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین عناصر اقلیمی، شاخص مناسبی برای ردیابی تغییرات اقلیمی در فلات ایران است. با توجه به تاثیر وردشهای دمایی در فعالیتهای بشر نظیر انرژی از جهت افزایش نیاز به انرژی برای سرمایش و گرمایش، کشاورزی از جهت افزایش دامنه فعالیت و هجوم برخی از آفات و عوامل ناقل بیماری و محیط زیست، توجه ویژه پژوهشگران به این مهم در فلات مزبور ضرورت مییابد. از این رو، روشهای آماری یکی از ابزارهای مفید برای تحلیل و بررسی رفتار این عنصر مهم اقلیمی به شمار میرود. تحلیل روند، از جمله مهمترین و متداولترین آزمونهای آماری است که به طور گسترده برای ارزیابی اثرات بالقوه تغییر اقلیم بر روی سریهای زمانی پارامترهای آب و هواشناسی در نقاط مختلف جهان توسط پژوهشگران استفاده شده است. در این پژوهش به منظور واکاوی روند تغییرات دمای بیشینه و کمینه ماهانه بر روی فلات ایران از دادههای شبکهای پایگاه داده CRU که با تفکیک مکانی مناسب 5/0 × 5/0 درجه طول و عرض جغرافیایی موجود است؛ در دوره 64 ساله (1951-2014) استفاده شده است. برای بررسی روند تغییرات دمای قلمرو مطالعاتی در مقیاس ماهانه نیز از آزمون ناپارامتری من-کندال که از متداولترین روشهای ناپارامتری بشمار میرود بهره گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد؛ به طور کلی دمای بیشینه و کمینه منطقهی فلات ایران دارای روندی افزایشی است و روند کاهشی دما نمودی بسیار ناچیز دارد. همچنین آشکار گردید روند افزایشی دما در ماههای گرم سال از گستره بالایی برخوردار است. کمترین گسترهی مناطق دارای روند هم در ماههای ژانویه، فوریه و دسامبر مشاهده میشود. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد روند افزایش دما نه فقط در ایران بلکه در تمامی فلات ایران دیده میشود که این افزایش دما همراه با روند کاهشی بارش در سالهای اخیر میتواند پیامدهای سویی را در این پهنه به دنبال داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Analysis ، Variations ، Temperature ، CRU ، Mann-Kendall ، Iran. ، تحلیل ، تغییرات ، دما ، پایگاه(CRU) ، من-کندال ، ایران.
نویسندگان
امیرحسین حلبیان
Payame Noor University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :