بررسی ساختاری سرستون های چوبی روستای اشتبین براساس نمونههای موجود در «بونه غی»
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 39، شماره: 169
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 347
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-39-169_008
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مصالح بومآورد، یکی از شاخصههای معماری سنتی ایران بهشمار میرود که فراخور جغرافیای هر منطقه، از مصالح خاص همان اقلیم استفاده میشده است. روستای اوشتبین که در حاشیه رود ارس واقع شده است، نمونهی کاملی از این ویژگی معماری سنتی ایران را در خود جای داده است بهطوریکه چوب و سنگ اصلیترین مصالح بومی آن محسوب میشود. در برخی خانههای قدیمی اشتبین، سرستونهای چوبی وجود دارند، که بعضاً دارای کتیبه و تاریخ نیز هستند. علاوه بر کارکرد آنها، بهنظر دارای ویژگیهای هنری نیز بومی هستند. بهنحویکه این سرستونها همراه با نقوش، کندهکاری نیز شدهاند. برخی از آنها درون فضاهایی با نام «بونهغی» و مابقی در فضاهای دیگر ابنیه قرار گرفتهاند. در حال حاضر، بونهغیها تنها سازهی چوبی روستا محسوب میشوند که بهکارگیری سرستون در آن ضروری و مرسوم بوده است. با توجه به این مسئله بهنظر میرسد که یک سنت بومی و محلی در ساخت و تزیین این سرستونها در روستای اشتبین وجود داشته است.
بر این مبنا سؤال تحقیق بدینصورت میباشد که، چه خصوصیتهای بومی محلی و منحصربهفرد برای سرستونهای چوبی روستای اشتبین قابل طرح است؟ بدینترتیب، هدف از انجام این تحقیق، بررسی ساختاری ویژگیهای بصری بومی و شاخص سرستونها روستای اشتبین میباشد. روش تحقیق بهصورت مقایسه توصیفی و تحلیلی میباشد. یافتههای تحقیق نشان میدهد که، تعداد 48 سرستون با پیمایشهای میدانی از ابنیههای تاریخی این روستا رؤیت گردید. علیرغم کثرت سرستونها و تنوع در محلهای مورد استفاده، شاهد استفاده از چوبهای بومی در ساخت آنها هستیم. همچنین، نقوش بر روی غالب آنها هندسی و بر پایه شکل دایره، با یک روش معین، کندهکاری گشته است. نیز یک الگوی برش خاص محیطی برای آنها قابل ترسیم است و نهایتاً بهنظر میرسد که سنت ساخت بونهغی با سرستونهای چوبی در دورههای تاریخی معین، در منطقه آذربایجان وجود داشته است اما با تفاوتهایی در تزئین و اجرا.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد مدهوشیان نژاد
Faculty of Islamic Arts, Islamic Art University of Tabriz. Iran
شهریار شکرپور
islamic art tabriz university
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :