بررسی سازههای تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی قصد و رفتار کاهش وزن در نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 17، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 242
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBS-17-2_003
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: شیوع اضافه وزن و چاقی عملاً در تمام جوامع و گروه های سنی در جهان با سرعتی هشدار دهنده در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر بررسی سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در پیش بینی قصد و رفتار کاهش وزن در نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی می باشد.
روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1395، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 125 نفر از نوجوانان 13 تا 18 سال مبتلا به اضافه وزن و چاقی، مراجعه کننده به درمانگاه اطفال واقع در پژوهشکده قلب و عروق اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته، منطبق با سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود، که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی نمونه ها 53/1 ± 20/15سال بود. نتایج مطالعه نشان می دهد یک همبستگی مثبت و معنی دار بین کلیه سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، با قصد و رفتار کاهش وزن در نوجوانان وجود دارد. سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، 38 % قصد و 44 % رفتار را پیشگویی می کردند. کنترل رفتار درک شده و سپس هنجار های انتزاعی و نگرش ، مهم ترین متغیر های پیش گویی کننده قصد بودند.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان می دهد که ارتقاء کنترل رفتاری درک شده نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی، برای کاهش وزن باید به عنوان اولویت های برنامه های ارتقاء دهنده سلامت در نظر گرفته شود. هم چنین تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان یک چهار چوب مناسب جهت برنامه ریزی مداخلات آموزشی کاهش وزن ، در نوجوانان مبتلا به اضافه وزن و چاقی به کار رود.
کلیدواژه ها:
Theory of Planned Behavior ، Lose Weight ، Adolescents ، Overweight ، Obesity ، تئوری رفتار برنامه ریزی شده ، کاهش وزن ، نوجوانان ، اضافه وزن ، چاقی
نویسندگان
سید سعید مظلومی محمود آباد
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :