رابطه بین ازدواج خویشاوندی با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی
محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 17، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 280
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PAHM-17-4_010
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: ازدواج های خویشاوندی در ایران رایج هستند، این امر به میزان بالای ناهنجاری های مادرزادی و بیماری های ژنتیکی و همچنین به سقط جنین و مرده زایی منجر می شود. هدف از این مقاله، ارزیابی رابطه بین ازدواج های خویشاوندی و سقط جنین ناخواسته و مرده زایی در شهر اصفهان است.
مواد و روش کار: روش تحقیق کمی و داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محققساخته گردآوری شد. جامعه آماری در این پژوهش، تمامی زنان شاغل ازدواج کرده 15 تا 50 ساله عضو خانوارهای ساکن شهر اصفهان در سال 1393 بودند که در داخل خانوار شناسایی و با آنها مصاحبه شد، روش نمونهگیری در این پژوهش، روش خوشهای چند مرحلهای بر مبنای فهرست حوزههای سرشماری نفوس و مسکن 1390 شهر اصفهان (مرکز آمار ایران) بود. بر این اساس، حداقل تعداد نمونه برابر با 587 خانوار محاسبه گردید که در نهایت از 608 زن، مصاحبه به عمل آمد. روش آماری مورد استفاده در این تحقیق آزمون t و رگرسیون لوجستیک بود، که با استفاده از نرم افزار STATA انجام شد.
یافته ها: میزان سقط جنین ناخواسته و مرده زایی در ازدواج های خویشاوندی، بیشتر از ازدواج های غیرخویشاوندی مشاهده گردید. از 484 ازدواج غیرخویشاوند، 50 زن و از 124 ازدواج خویشاوندی، 22 زن سقط جنین ناخواسته یا مردهزایی داشتند. ازدواج خویشاوندی با سقط جنین ناخواسته و مرده زایی رابطه مثبت معنادار داشت و نسبت برتری مربوطه، بیانگر آن بود که زنانی که ازدواج غیرخویشاوندی داشتهاند، 94/3 درصد کمتر دچار سقط جنین ناخواسته یا مردهزایی شده اند. سن نیز رابطه مثبت معنادار با سقط جنین ناخواسته و مردهزایی داشت و نسبت برتری، نشان داد که با افزایش یک سال سن، سقط جنین ناخواسته و مردهزایی نیز 18/7 درصد افزایش پیدا میکند. رابطه تعداد فرزندان با سقط جنین ناخواسته و مردهزایی، منفی و معنادار بود و با افزایش تعداد فرزندان، سقط جنین ناخواسته و مردهزایی 76/7 درصد کاهش یافت. رابطه تحصیلات با سقط جنین ناخواسته و مردهزایی اگرچه منفی بود اما معنادار نشد.
بحث و نتیجه گیری: وفق نتایج ازدواج خویشاوندی در سقط جنین ناخواسته و مردهزایی مؤثر است. همچنین عوامل غیرژنتیکی مانند سن و تعداد فرزندان اگرچه تأثیر کمتری نسبت در سقط جنین ناخواسته و مرده زایی به نوع ازدواج دارند اما باز هم تأثیرشان قابل توجه است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهری شمس قهفرخی
دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :