کارایی جذب و مصرف فسفر در نهالهای گلدانی پرتقال تامسون با سه پایه در دو خاک متفاوت از استان مازندران
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 34، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 292
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-34-2_009
تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1399
چکیده مقاله:
این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی جذب و مصرف داخلی فسفر توسط پرتقال تامسون (Citrus sinensis L. Osbeck.) پیوند شده بر سه پایه مرکبات در دو خاک اجرا شد. بدینمنظور یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه پایه مرکبات (سیتروملو، سیترنج و نارنج)، دو سطح فسفر (صفر و 100 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و دو خاک با درصد آهک مختلف (درصد آهک در خاکهای "یک" و "دو" بهترتیب 16% و 3/2 % ) بودند. 18 ماه پس از کاشت نهالها، گیاهان برداشت شدند و وزن خشک و نیز تجمع فسفر در بخشهای مختلف نهال اندازهگیری شد. سپس، شاخص جذب و انتقال فسفر و نیز شاخص کارایی مصرف داخلی فسفر محاسبه شد. بررسی نتایج نشان داد که با کاربرد فسفر وزن خشک شاخسار سه پایه سیتروملو، سیترنج و نارنج در هر دو خاک مطالعه شده افزایش معنادار (05/0>P) یافت. بیشترین افزایش وزن خشک شاخساره به دنبال کاربرد کود فسفر در خاک "یک" برای پایه نارنج (74%) و در خاک "دو" برای پایه سیتروملو (49 %) به دست آمد. در شرایط عدم کاربرد فسفر، کارایی جذب و انتقال فسفر درپایه نارنج در خاک "یک" و در پایههای نارنج و سیترنج در خاک "دو " نسبت به سایر پایهها برتری داشت. در شرایط کاربرد فسفر نیز، شاخص کارایی مصرف داخلی فسفر در پایه نارنج در خاک یک و در خاک دو درپایههای سیترنج و نارنج بر سایر پایههای مورد مطالعه برتری داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که انتخاب پایه کارا در جذب فسفر برای پرتقال به شرایط خاک وابسته بوده و مکان ویژه میباشد. بنابراین، بهمنظور بهبود رشد نهالهای گلدانی مرکبات در مناطق مطالعه شده از استان مازندران توصیه میشود یا از پایه کارای مناسب در جذب فسفر در این مناطق استفاده گردد و یا اگر به دلیل محدودیتهای خاکی و اقلیمی امکان استفاده از پایه کارا وجود ندارد، کود فسفر بر اساس فسفر قابل استفاده موجود در خاک مصرف شود.
نویسندگان
طاهره رئیسی
استادیار موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
بیژن مرادی
مربی موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :