رفتارشناسی تغییرات زمانی- مکانی پرارتفاع جنبحاره و تاثیر آن در تشدید وقوع خشکسالیها؛ با تاکید بر مدیریت واکنشهای سیستمهای روستایی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 448
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CCR-2-5_005
تاریخ نمایه سازی: 12 بهمن 1399
چکیده مقاله:
سیستمهای آب و هوایی، سیستمهایی پیچیده و در عین حال سازمان یافته به شمار میروند. چرا که تابع رفتاری تصادفی در مکانها و سالهای مختلف است، در این راستا، سیستم پرارتفاع جنب حاره با جابه جایی در محل قرارگیری خود در سالهای مختلف، وقایع محیطی گاه منظم و گاه تصادفی (خشکسالی یا ترسالی و...) را در یک منطقه به وجود میآورند. این وقایع محیطی، در سطوح مختلفی از تعادل، آستانه و مخاطرات جای میگیرند. در این نوشتار در پاسخ به این موضوع، یعنی شناسایی رفتار سیستمهای پرارتفاع جنب حاره از تعادل تا مخاطرات، تلاش شد در قالب تفکری سیستمی، این روند، شناسایی و مورد ارزیابی قرار گیرد. از آنجا که در رفتارشناسی سیستمهای آب و هوایی، برهم کنش مطالعات کمّی و کیفی ضروری است. بدین منظور روش تحقیق در این مطالعه از دو بخش اصلی تشکیل میشود؛ در روش تحقیق آماری، دادههای دریافت شده سطح فشار 500 هکتوپاسکال طی دوره آماری 1948-2018 و دادههای بارش ماهانه 84 ایستگاه سینوپتیک هواشناسی، دریافت و مورد تحلیل قرار گرفت. در گام بعد نتایج آماری بدست آمده از سیستم پرارتفاع، براساس مفاهیم تعادل، آستانهها یا فرین، مخاطرات و بلایا در بررسی واکنشهای نواحی روستایی از نظر سازگاری و کاهش مخاطرات مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طی دوره زمانی مورد مطالعه، بیرونیترین پربند تاثیرگذار بر روی ایران به عنوان معرف گسترش حد شمالی پرارتفاع جنبحاره، از چندین سطح تعادل به ویژه تعادل ایستا، یکنواخت لحظهای، دینامیک و فراپایدار پیروی کرده است و در برخی سالها با اثر آستانهای یا فرین، مواجه شده است. این فرینها بیانگر تهدیدی بر شروع مخاطرات محیطی میتواند باشد. که در صورت رفتارشناسی آب و هوا همگام با رفتارشناسی سیستمهای روستایی و به کارگیری شیوههای مدیریت فعال میتوان آسیبهای احتمالی آن بر نواحی روستایی را کاهش داد و درجه سازگاری نواحی روستایی را ارتقا داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ندا مجیدی راد
دکتری تغییرات آب و هوایی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
سعید رحیمی هرآبادی
دکتری ژیومورفولوژی و مدیریت محیط، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :