بررسی خصوصیات رشدی و تغییرات غلظت عناصر پرمصرف و کممصرف گیاه سیر تحت تأثیر منابع نیتروژن و تنش قلیائیت در کشت هیدروپونیک
محل انتشار: دوفصلنامه تغذیه گیاهان باغی، دوره: 2، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 356
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HPN-2-1_003
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1399
چکیده مقاله:
قلیایی بودن آب و خاک از مهمترین فاکتورهای محیطی محدودکنندهی تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک دنیا ازجمله ایران است. از این رو بهمنظور ارزیابی تأثیر منابع نیتروژن بر غلظت عناصر غذایی اندام هوایی سیر در شرایط تنش قلیاییت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه فاکتور بیکربنات سدیم در سه سطح (0، 10 و 20 میلیمولار)، نوع منبع نیتروژن در سه سطح (سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم و نیترات کلسیم با غلظت 5 میلیمولار) و دو ژنوتیپ سیر (سفید و بنفش) با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد منابع نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم اثر منفی بیکربنات را بر وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه کاهش داد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش تنش قلیائیت غلظت نیتروژن و پتاسیم در هر دو ژنوتیپ سیر تغذیهشده با سولفات آمونیوم یا نیترات آمونیوم افزایش یافتند. غلظت کلسیم و منیزیم گیاهانی که با منابع سولفات آمونیوم و نیترات کلسیم تغذیه شده بودند با افزایش تنش قلیائیت در هر دو ژنوتیپ افزایش یافت. همچنین غلظت آهن اندام هوایی در هر دو ژنوتیپ سیر تحت تأثیر بیکربنات در هر سه منبع نیتروژن کاهش یافت. با توجه به نتایج بهدستآمده از این آزمایش استفاده از منابع سولفات آمونیوم و نیترات آمونیوم کارایی بهتری بر جذب و غلظت عناصر غذایی در اندام هوایی سیر و رشد بهتر این گیاه در شرایط تنش بیکربنات داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدیه شجاعی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر عج رفسنجان، رفسنجان، ایران
حمیدرضا روستا
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان، ایران
محمودرضا روزبان
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران
حمیدرضا صوفی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر عج رفسنجان، رفسنجان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :