پیش گویی عوامل موثر بر ترس از زایمان طبیعی براساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در زنان باردار شهرستان الشتر در سال 1394
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 328
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NMJ-25-4_004
تاریخ نمایه سازی: 22 دی 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: ترس از زایمان طبیعی، مشکلی شایع در زنان باردار است که بسیاری مواقع منجر به درخواست سزارین میشود. با توجه به عوارض سزارین برای مادر و نوزاد، انجام تحقیقاتی در زمینۀ عوامل پیشگوییکنندۀ ترس از زایمان ضروری است.
روش کار: این مطالعۀ مقطعی ـ تحلیلی روی ۲۰۰ نفر از زنان باردار (۲۰ تا ۳۶ هفته) شهر الشتر بهصورت نمونهگیری تصادفی ساده در سال ۱۳۹۴ انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پرسشنامهای محققساخته است که سازههای تئوری رفتار برنامهریزی شده (نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری) و آگاهی را در بر میگرفت و پرسشنامۀ استاندارد ترس زایمان بود. تجزیهوتحلیل دادهها با نسخۀ ۲۰ نرمافزار SPSS و استفاده از آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد.
یافتهها: ۷۱ نفر از ۲۰۰ خانم مطالعهشده (۳۵/۵%) قصد انجام سزارین داشتند. بین نمرۀ سازههای نگرش و نیز کنترل رفتار درکشده با ترس زایمان همبستگی معکوس و معنیداری مشاهده شد. نگرش، مهمترین متغیر پیشگوییکنندۀ ترس زایمان بود (۰/۲۹- =Beta استاندارد). متغیرهای ترس، نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درکشده بین زنانی که قصد زایمان طبیعی داشتند و زنانی که قصد سزارین داشتند از اختلاف معناداری از نظر آماری برخوردار بودند.
نتیجهگیری: پیشنهاد میشود در زمان طراحی مداخلات آموزشی برای کاهش میزان ترس زایمان و کاهش سزارین غیرضروری بر ارتقای عوامل مؤثر بر ترس (نگرش مثبت و کنترل رفتار درکشده) در فرد تأکید شود.
کلیدواژه ها:
Fear of Childbirth ، Pregnant Women ، Theory of Planned Behavior ، ترس زایمان طبیعی ، زنان باردار ، تئوری رفتار برنامهریزی شده
نویسندگان
منیر یوسفوند
گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
محبوبه خورسندی
گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
نسرین روزبهانی
گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
مهدی رنجبران
گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران