تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی
محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,742
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
SSCI09_396
تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385
چکیده مقاله:
شاخص های فیزیکی متفاوتی برای ارزیابی کیفیت خاک پیشنهاد شده است که می توان به عمق خاک سطحی، نفوذپذیری، وزن مخصوص ظاهری، ظرفیت نگهداری آب (2) ، کلاس های بافتی خاک، مقدار آب قابل دسترس و پایداری خاکدانه ها در عمق 30 سانتی متری خاک (5) اشاره نمود . مواد آلی خاک به عنوان مهمترین عامل کیفیت خاک، نقش بسیار مهمی در تثبیت ساختمان و بهبود خصوصیات فیزیکی خاک دارد (6) در خاک های بکر و در سامانه های بدون شخم، بقایای گیاهی در سطح خاک تجمع نموده و سرعت تجزیه بقایای گیاهی کم می شود، در نتیجه خاکدانه سازی در لایه سطحی خاک بهبود می یابد . خاکدانه سازی باعث افزایش میزان و اندازه حفرات خاک و کاهش دانسیته توده خاک گردیده و به حفظ تعادل صحیح بین هوا و آب در منطقه ریشه گیاه کمک می کند .
مقایسه مقدار کربن آلی و خصوصیات فیزیکی جفت نمونه های خاک برداشت شده از زمین های بکر و دست نخورده و زمینهای کشت شده مجاور آنها، کاهش محسوس مقدار کربن آلی و تخریب خصوصیات فیزیکی و ساختمان خاک را در زمین های کشت شده نشان می دهد (1 و 3 )مطالعه اثر عملیات کشاورزی و تغییر کاربری اراضی برکیفیت خاک پس از تبدیل خاک های جنگلی و مرتعی به کشاورزی دلالت بر کاهش مواد آلی و پایداری ساختمان خاک و افزایش فشردگی خاک در زمین های کشاورزی دارد (6) بسیاری از مطالعات نشان می دهد که افزایش مواد آلی باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب و هدایت هیدرولیکی خاک شده که این امر در نتیجه افزایش خاکدانه سازی و تخلخل خاک است . افزایش خاکدانه سازی در اثر افزایش مواد آلی، رطوبت ظرفیت مزرعه (FC )را بیشتر از رطوبت نقطه پژمردگی (PWP ) تغییر می دهد .(4)
فشردگی و ایجاد سخت لایه و سله سطحی، سه عامل اصلی زوال و تخریب خصوصیات فیزیکی خاک بحساب می آیند (7) فشردگی که در اثر حرکت ماشین آلات کشاورزی و عملیات خاکورزی ایجاد
می شود، وزن مخصوص ظاهری را افزایش داده و نفوذ ریشه به اعماق خاک و هدایت هیدرولیکی و تهویه خاک را کاهش می دهد . سله سطحی که در اثر تخریب خاکدانه ها در سطح خاک ایجاد می شود، موجبات فرسایش خاک را فراهم می آورد، زیرا سرعت نفوذ آب به داخل خاک کاهش یافته و رواناب سطحی افزایش می یابد (7) مقدار رس قابل انتشار که به عنوان معیاری برای ارزیابی پایداری ساختمان خاک مورد استفاده قرار می گیرد و حساسیت خاک را به بستن سله نشان می دهد، توسط عواملی همچون مینرالوژی رس، مقدار CaCO3 و مواد آلی خاک کنترل می شود (3) شدت تخریب خصوصیات فیزیکی خاک در اثر کشت وکار، بستگی به نوع مدیریت خاک وشرایط آب و هوایی منطقه دارد .
هدف این تحقیق ارزیابی مدیریت خاک و مطالعه تغییرات فیزیکی کیفیت خاک در منطقه گرگان در اثر تبدیل خاک های بکر جنگلی و مرتعی به خاک کشاورزی بود .
نویسندگان
هانیه عسگری
دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی
احمد گلچین
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :