دیدگاهی نوین به مفهوم گفتمان در فرآیند تحولات کلانشهر تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی افق های نوین در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: DCONF05_131
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن جنگی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی تهران

جمیله توکلی نیا

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی تهران

محمدتقی رضویان

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

تغییر و تحولات کلانشهر تهران در طول تاریخ متأثر از عوامل مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است که با بهره گیری از مفهوم گفتمان می توان این تحولات را طبقه بندی و مورد ارزیابی قرار داد. در این پژوهش گفتمان نه یک محصول و رخداد مورد انتظار، بلکه به عنوان چرایی و چگونگی توجیه و تحلیل تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فضایی کلانشهر تهران قلمداد می شوند. به عبارتی این پژوهش یک مطالعه اسنادی و کتابخانه ای قوی از فرایند تشکیل انواع گفتمان از زمان ناصرالدین شاه تاکنون، عملکرد شهرداران در هر دوره و اثرات فضایی این گفتمان ها بر کلانشهر تهران است. از این رو با مطالعات گسترده در سیر تاریخی، سیاسی و اجتماعی کلانشهر تهران 9 گفتمان اثرگذار برای این پژوهش استخراج گردید که عبارتند از: پدرسالاری سنتی (1303-1175 ه . ش)؛ مدرنیسم پهلوی (1357-1303)، گفتمان سیاسی سوسیال دموکراسی (1358-60)، گفتمان سیاسی چپ سنتی (68-1360)، گفتمان سیاسی راست میانه (76-1368)، گفتمان اصلاح طلبی (1376-84)، گفتمان اصول گرای افراطی و رادیکال (1386-92)، و گفتمان اعتدال (1392- تاکنون). نتایج پژوهش نشان می دهد که عدم ثبات (جز در موارد معدودی چون بوذر جمهری و نیک پی در قبل از انقلاب و کرباسچی و قالیباف در بعد از انقلاب)، عدم شفافیت و صداقت در عملکرد، فساد اداری سیستماتیک، نبود ایده های اقتصادی و درآمدزایی قوی (غیر از بدعت شوم تراکم فروشی)، انتصابات خانوادگی، استفاده ی ابزاری و سیاسی از شهرداری و شورای شهر خصوصاً از طریق احزاب، عدم توجه به مفاهیم توسعه ی محلی و... در ساختار کلانشهر تهران بسیار مشهود است.

کلیدواژه ها

گفتمان، احزاب، شهرداران، کلانشهر تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.