بررسی مقاومت ارقام تجاری چغندرقند در برابر پوسیدگیهای ریشه ناشی از R. solani و F. oxysporum
محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 35، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 364
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JRSB-35-2_001
تاریخ نمایه سازی: 23 آذر 1399
چکیده مقاله:
در تحقیق حاضر مقاومت ۳۰ رقم تجاری رایج چغندرقند در برابر پوسیدگیهای ریشه ناشیاز دو بیمارگر Rhizoctonia solani و Fusarium oxysporum f. sp. betaeطی سالهای 1395 و 1396 در استان آذربایجان غربی ارزیابی قرار شد. ارقام تحت شرایط کنترل شده گلخانه در گلدان تحت مایهزنی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 15 تکرار و پنج شاهد برای هر تیمار اجرا شد. رتبهبندی شدت پوسیدگی حاصل از مایهزنی قارچ R. solani هشت هفته بعد از شروع مایهزنی با مقیاس 9-1 انجام گرفت. همچنین شاخص برداشت (Harvest Index) نیز برای هر تیمار محاسبه شد. رتبهبندی رنگ زرد برگها و پوسیدگی حاصل از قارچ F. oxysporumبه صورت هفتگی از هفته دوم بعد از مایهزنی با شاخص 5-0 ثبت شد. میانگین سطح زیرمنحنی پیشرفت بیماری (Area Under Disease Progress Curve) برای مقایسه پیشرفت آلودگی بین ارقام مورد محاسبه قرار گرفت. همچنین جهت مقایسه میزان بوتهمیری هریک از ارقام تحت شرایط طبیعی، آزمایش مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. بوتههای از دست رفته یا در حال زوال، سه بار بعد از انجام تنک و وجین شمارش شدند. بوتههای در حال مرگ شناسایی و جهت تشخیص عامل بیماری به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج حاصل از محاسبه AUDPC تحت شرایط مزرعه به دست آمد و ارقام مقاوم مشخص شدند. عملکرد شکرخالص ارقام در واحد سطح محاسبه شد. نتایج بهدست آمده از میزان مقاومت ارقام در مزرعه و گلخانه با خصوصیات ژنتیکی معرفی شده توسط شرکت تولید کننده بذر و عملکرد شکرخالص مورد مقایسه قرار گرفتند و ارقام مقاوم و با عملکرد بالا معرفی شدند. ارقام بیتیاس 233، فلورس، دلتا و موریل دارای مقاومت نسبی در برابر هر دو بیمارگر بودند و عملکرد قابل ملاحظهای در هکتار نشان داده و در مزارعی با آلودگی توام قابل توصیه میباشند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سمیه مشاری
دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، قارچ شناسی- گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
رقیه همتی
دانشیار- گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
سیدباقر محمودی
دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
عادل پدرام
دانش آموخته دکترای زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند ، مرکز تحقیقات و
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :