جغرافیای اقتصادی دشت همدان ـ بهار در دوره اسلامی (از قرن سوم هجری تا اواخر دوره قاجاریه) بر اساس اسناد مکتوب تاریخی و جغرافیایی
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 520
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSEH-7-2_003
تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1399
چکیده مقاله:
دشت همدان ـ بهار از دیرباز به لحاظ ویژگیهای جغرافیایی و استراتژیکی، دارای الگوهای اقتصادی خاص و متفاوتی نسبت به مناطق پیرامون خود بوده است. توجه به همدان از سوی حکام در دوره سلاجقه نیز، نشان از اهمیت آن بهواسطه جایگاه خاص آن در ایالت جبال داشته است. مقاله پیش رو به بررسی مهمترین الگوهای معیشتی حاکم بر دشت همدان ـ بهار و تأثیر راههای ارتباطی و عوامل زیستمحیطی بر اقتصاد این منطقه، میپردازد. پژوهش حاضر با بهرهگیری از مطالعات کتابخانهای (بررسی متون جغرافیایی و تاریخی دستاول دوره اسلامی)، با ماهیت تحقیقات تاریخی و با روش توصیفی ـ تحلیلی به تبیین وضعیت اقتصادی همدان از قرن سوم تا سیزدهم هجری پرداخته است. نتایج تحقیق نشان میدهد که وجود دو فاکتور اساسی از جمله وضعیت زیستمحیطی مساعد (آبوهوای معتدل کوهستانی با خاک حاصلخیز) و دیگر قرار گرفتن همدان بر سر مهمترین مسیرهای ارتباطی شرق به غرب و بالعکس، به ترتیب عاملی بر کشت و فراوانی انواع محصولات کشاورزی و نیز حضور بازرگانان و تجار داخلی و خارجی در این شهر بوده است که بهتبع آن، رونق اقتصادی این منطقه را به دنبال داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدابراهیم زارعی
استاد گروه باستان شناسی دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا همدان
مصطفی رضائی
دانشجوی دکتری باستان شناسی، دانشگاه بوعلی سینا
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :