رابطه هوش فرهنگی با خودکارآمدی اجتماعی در بین معلمان دوره دوم متو سطه شهرستان استهبان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین پژوهشی علوم تربیتی، روانشناسی و علوم اجتماعی
- کد COI اختصاصی: ARSEP07_121
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 592
نویسندگان
دانشجوی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه پیام نور، واحد علوم و تحقیقات، تفت
استاد گروه علوم سیاسی، دانشگاه پیام نور، واحد علوم و تحقیقات، تفت
استاد گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه پیام نور، واحد علوم و تحقیقات، تفت
چکیده
هدف کلی این پژوهش، بررسی تعیین رابطه بین هوش فرهنگی و خودکارآمدی اجتماعی در بین معلمان دوره دوم متوسطه شهرستاناستهبان، انجام پذیرفته است. جامعه موردمطالعه شامل کلیه معلمان دوره متوسطه دوم شهرستان استهبان بوده است. معیار ارزیابیاز طریق پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی آنگ و ارلی (2003) و پرسشنامه خود کارآمدی اجتماعی اسمیت و بتز (2000) و بودهاست. گروه نمونه گیری با روش نمونه تصادفی خوشه ای انجام شد. بدین صورت که به طور تصادف 9 مدرسه را انتخاب در هرکدامحدود 10 معلم انتخاب شد که مجموع شامل 89 معلم در نمونه مورد پیمایش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفیو آزمون های استنباطی ازجمله تحلیل مسیر بر اساس مدل ساختاری استفاده گردید. یافته ها تحقیقات حاضر تأثیر استفاده از هوشفرهنگی بر خود کارآمدی اجتماعی را موردبررسی قرار داده است. نتایج از همه پیش بینی ها پشتیبانی می کند و درک کاملی از ارتباطبین استفاده از هوش فرهنگی و خود کارآمدی اجتماعی در اختیار ما قرار می دهد. این تحقیقات نشان می دهد که استفاده از هوشفرهنگی بر خودکار آمدی اجتماعی ی معلمان تاثیر می گذارد. این یافته با معادلات ساختاری روابط دوجانبه بین هوش فرهنگی وخودکارآمدی اجتماعی در معلمان پشتیانی می کند. این نشان می دهد که هوش فرهنگی بر خود کارآمدی اجتماعی در محیط های بینفرهنگی نقش تأثیرگذاری دارد.کلیدواژه ها
هوش فرهنگی، خودکارآمدی اجتماعی، معلمانمقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر آموزش بازی های هدفمند بر خلاقیت و هوش کودکان پیش دبستانی در مهدکودک
- تاثیر طرحواره درمانی بافتاری بر خودمهارگری
- بررسی رابطه بین آرزوهای شغلی با خودکارآمدی، رضایت از زندگی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان
- بررسی سنجش میزان وجدان کاری مدیران و کارکنان بر عملکرد شغلی در سطح شرکت برق منطقه ای خوزستان
- مرور نظام مند مطالعات مرتبط با انگیزش شغلی کارکنان در ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.