بررسی توان زیست انباشتگی سرب در گیاه علف شور پیرامون بزرگراه رزن - همدان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,390

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_211

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

بسیاری از پژوهندگان سرب، حاصل از سوخت اتومبیل ها را عامل اصلی آلودگی هوای شهرها و پیرامون بزرگراه ها به سرب می دانند. ذرات سرب خارج شده از اگزوز وسایل نقلیه گیاهمان اطراف جاده ها را به دو طریق آلوده می سازند. یکی جذب مستقیم به وسیله اندامهای هوایی گیاه و دیگری فرونشست بروی سطح خاک، جذب به وسیله ریشه گیاهان و انتقال آن به اندامهای هوایی است. اما برخی گیاهان خاص قادرند علاوه بر تحمل آلودگی به عناصر سنگین، مقادیر زیادی از آنها را در خود انباشته کنند. بهره گیری از گیاهان برای انتقال آلاینده ها از محیط یا خنثی سازی ضرر این آلاینده ها ، یک شویه درمان و پاکسازی محسوب می گردد که پژوهشگران آن را تکنولوژی سبز می نامند. این روش گیاه بهسازی یا گیاه پالائی نامیده می شود که در پاکسازی خاک های الوده نسبت به سایر روشها کم هزینه تر می باشد. توجه به گیاه بهسازی ما را به دنبال تعیین گونه های گیاهی فرا انباشت رهنمون می سازد. گیاهان فراانباشت گونه هایی هستند که توانایی انباشتگی فلزات را 100 مرتبه بیشتر از گونه های غیر فرا انباشت داشته باشند (4). بنابراین برای عنصری چون سرب انتظار می رود یک گیاه فرا انباشت قادر باشند بیشتر از 10000 میکروگرم سرب را در اندامهای خود ذخیره سازد (18). این گیاهان باید توانایی انتقال عناصر را از ریشه به ساقه به مقدار زیاد داشته باشند. به طور طبیعی غلظت عناصر سمی ریشه، 10 برابر بیشتر از غلظتشان در ساقه است اما در گیاهان فراانباشت کننده، غلظت عناصر در ساقه می تواند بیشتر از ریشه باشد(6). باید میزان جذب در سطوح مختلف عناصر موجود در محلول خاک در این گیاهان سریع باشد (9). انتقال فلزات از خاک با استفاده از گیاهان فرا انباشت کننده هدف گیاه بهسازی است (1و3) .پتانسیل یک گیاه برای گیاه بهسازی وابسته به نوع، قدرت سازگاری گونه و توان فرا انباشتی عناصر است. برای سرب، گیاهان فراانباشت کننده ای چون گیاه سیسبانیا دراموندی ، شاهدانه کانادایی، درمنه ستاره ای، و برگ بید آسیایی خواص تجمع دهندگی سرب را از خود نشان دادند (2). بررسی و مقایسه توان فرا انباشتی گیاه علف شور کالی از اهداف این پژوهش است.

نویسندگان

پروانه ابراهیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا- ه

علی اکبر صفری سنجانی

استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا- همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Baker, A.J.M. R.D. Reeves and A.S.M. Hajar. 1994. Heavy metal ...
  • Berti W.R. and S.D. Cunningham. 1993. Remediating soil Pb with ...
  • Blaylock, M.J., D.E. Salt, D. Slavik, O. Zakharova, C. Gussman, ...
  • Brooks, R.R. 1998. Plant that hyperaccumul ate heavy metals. CAB ...
  • Chaney, L.R. 1977. Phy toremediati on of soil metals. Soils. ...
  • Lasat, M.M. 2000. The use plants for the removal of ...
  • Reeves, R.D.and A.J.M. Baker. 1999. Metal- accumulating plants. In P ...
  • نمایش کامل مراجع