اثرات باقیمانده خاک فسفات، گوگرد و ماده آلی بر شاخص های عملکرد محصول جو

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,669

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_157

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

گوگرد در طبیعت با حضور در ساختمان بیش از 2000 کانی و تنوع مقدار 7 تا 53 درصد به عنوان سیزدهمین عنصر موجود در ساختار پوسته جامد کره زمین شناخته شده است. اکسایش گوگرد در خاک ضمن تامین سولفات مورد نیاز گیاه باعث کاهش Ph درمکانهای ریز اطراف ریشه و آزاد شدن عناصر غذایی نظیر فسفر، آهن، روی می شود (5و1). باکتری های تیوباسیلوس مهمترین اکسیدکنندگان گوگرد در خاک به شمار میروند (1). در بررسیهای انجام شده توسط غانی و همکاران (1994) ملاحظه گردید که افزودن گوگرد به همراه باکتری تیوباسیلوس به خاک فسفات باعث افزایش حلالیت فسفر از منبع خاک فسفات گردید (3). مقدارماده آلی خاک به توازن بین سرعت تجزیه و افزایش این مواد به خاک بستگی دارد. بررسی ها نشان داده است که مواد آلی خاک تاثیرات مثبتی در افزایش حاصلخیزی و تغذیه گیاه ، به ویژه در افزایش تحرک عناصر غذایی نظیر فسفر در خاک دارند. بررسی ها نشان داده است که مواد حاصل از تجزیه میکروبی و ترکیبات آلی از جمله اسیدهای آلی و هوموس قادر به تشکیل کمپلکس های آلی با عناصری نظیر آهن و آلومینیوم می باشند، محبوس شدن آهن و آلومینیوم در این نوع واکنش ها باعث کاهش میزان تثبیت فسفر معدنی می گردد (5) بررسیهای راستوگی و همکاران (1978) نشان داد که اختلاط خاک فسفات با ماده آلی باعث افزایش قابلیت جذب فسفر در خاکهای آهکی می گردد (8). تحقیقات سیتیوئتنس و همکاران (1983) نشان داد که مصرف ماده آلی به همراه گوگرد بر اکسیداسیون آن می افزاید (2) . تحقیقات راجان و همکاران (1983، 1982) در زمینه اثرات باقیمانده تیمارهای حاصل از مصرف ترکیبات الی و خاک فسفات بر شاخهصهای عملکرد محصول و مثبت گزارش گردیده (7، 6) . تحقیقات ملکوتی و همکاران (2001) نیز نشان داد که مصرف ماده آلی به همراه گوگرد بر اکسیداسیون آن می افزاید و باعث افزایش حلالیت فسفر ازمنبع خاک فسفات و افزایش عملکرد محصول ذرت می گردد (4).

نویسندگان

رامین ایرانی پور

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ا

محمدجعفر ملکوتی

استاد دانشگاه تربیت مدرس و سرپرست موسسه تحقیقات خاک و آب

محمدجواد عابدینی

استاد و مدیر گروه آبیاری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران

اشرف السادات سجادی

استاد پژوهش سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بشارتی کلایه، حسین _ ن. صالح راستین. 1379. تاثیر مصرف ...
  • Cifuentes, F. R. and W. C. Lindemann. 1983. Organic matter ...
  • Ghani, A., S. S. S. Rajan and A. Lee. 1994. ...
  • Malakouti, M. J., K. Khavazi, H. Besharati ...
  • and F. No urgholipour. 2001. Review on the direct application ...
  • Paul, E. A., and F. E. Clark, 1996. Soil Microbiology ...
  • Rajan, S. S. S. 1983a. Effect of sulfur content of ...
  • Rajan, S. S. S. 1982b. Availability to plants of phosphate ...
  • Rastogi, R. C., B. Mishra and B. P. Gildyal. 1976. ...
  • نمایش کامل مراجع