اثر نانولوله های کربنی چند جداره بر تحریک ریشه زایی قلمه های به لیمو (Lippia citriodora L.)
محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 14، شماره: 54
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 506
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-14-54_003
تاریخ نمایه سازی: 1 مرداد 1399
چکیده مقاله:
امروزه استفاده از نانولولههای کربن در علوم گیاهی جایگاه ویژهای پیدا کرده و اثرات قابل قبولی از آن گزارش شده است. به منظور مطالعه اثر نانولولههای کربنی چندجداره (0، 10، 25، 50، 75 و 100 میلیگرم در لیتر) بر تحریک ریشه زایی قلمه های به لیمو (Lippia citriodora L.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شیراز انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد نانولولههای کربنی چند جداره در غلظت های 10 تا 50 میلیگرم در لیتر به طور معنی داری منجر به بهبود ویژگی های مورفولوژیکی ریشه در مقایسه با شاهد شد. بیشترین افزایش در وزن ریشه (حدود 200% افزایش نسبت به تیمار شاهد) در پاسخ به کاربرد 50 میلیگرم در لیتر نانولولههای کربن مشاهده شد. همچنین حجم ریشه در پاسخ به این غلظت از تیمار تا حدود 165% نسبت به شاهد ارتقاء یافت؛ درحالی که کاربرد 100 میلی گرم در لیتر نانولولههای کربنی حجم ریشه را به طور معنی داری کاهش داد. پایین ترین تعداد ریشه ها در قلمه های تیمار شده با 100 میلیگرم در لیتر نانولولههای کربن مشاهده شد. اعمال نانولولههای کربنی به میزان 50 میلیگرم در لیتر تعداد ریشه های موجود در قلمه ها را به طور معنی داری (تا 50 درصد) نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. از سوی دیگر، بالاترین طول ریشه در نمونه ها بهدنبال اعمال این غلظت از تیمار مشاهده شد بطوریکه 94/65 درصد افزایش نسبت به شاهد ثبت شد. تحقیق حاضر ضمن گزارش اثرات امیدبخش نانولوله های کربنی در ارتقاء ریشهزایی گونه بهلیمو، مطالعات تکمیلی در رابطه با بهبود رشد اندامهای بالازمینی این گونه دارویی را پیشنهاد می کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ذبیح اله ریگی کارواندری
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
محمد جمال سحرخیز
مرکز تحقیقات فرآوری گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
فاطمه رئوف فرد
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
مهرداد زرافشار
گروه تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :