وضعیت ویتامین D، کلسیم و فسفات سرم در دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی لنگرود و عوامل مرتبط با آن
محل انتشار: فصلنامه پزشکی نوید نو، دوره: 22، شماره: 72
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 429
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NNJ-22-72_003
تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1399
چکیده مقاله:
مقدمه: علاوه بر اهمیت ویتامین D در تنظیم کلسیم و فسفر که نقش مهمی در متابولیسم استخوان دارند، مشخص شده است که این ویتامین در فعالیت های بیولوژیک بسیاری ایفای نقش می کند و کمبود آن، فرد را مستعد بیماری های مختلفی می نماید. برخی از مشاغل مانند پزشکی ممکن است بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار داشته باشند.در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین میانگین میزان سرمی ویتامین D در دانشجویان پرستاری دانشگاه لنگرود و بررسی عوامل مرتبط با آن انجام شد. مواد و روش ها: مطالعه مقطعی حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی در ارتباط با 88 دانشجوی پرستاری دانشگاه لنگرود در سال 1395 انجام شد. به منظور سنجش میزان سرمی ویتامین D از روش الیزا (ELISA) استفاده گردید و برای سنجش کلسیم و فسفر از روش کالری متری بهره گرفته شد. در ادامه، چک لیست پژوهشگرساخته حاوی سوالاتی در مورد سن، جنس، شاخص توده بدنی، استفاده از ضد آفتاب، مصرف شیر، رنگ پوست، تماس با نور، نوع پوشش و فعالیت بدنی تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های t مستقل یا Mann–Whitneyبا خطای 05/0 تحلیل شدند. یافته ها: میانگین ویتامین D، کلسیم و فسفر در شرکت کنندگان به ترتیب معادل 07/19±30/27 نانوگرم بر میلی لیتر، 29/0±10 میلی گرم بر دسی لیتر و 24/0±47/3 میلی گرم بر دسی لیتر ارزیابی شد. میزان کمتر از سطح طبیعی ویتامین D در دختران برابر با 65 درصد (با میانگین 11/23±74/29) و در پسران معادل 73 درصد (با میانگین 86/14±26/25) بود و تفاوتی بین دو جنس وجود نداشت. تنها اختلاف معناداری بین نوع پوشش و میانگین میزان ویتامین D سرمی مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج نشان دادند که میزان ناکافی و کمبود ویتامین D با وجود میزان طبیعی کلسیم و فسفر در دانشجویان پرستاری دانشگاه لنگرود، شایع بوده و لازم است بهبود وضعیت ویتامین D در آن ها به عنوان یک الویت بهداشتی مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
کورش خانکی
دانشیار، مرکز تحقیقات زیست فناوری پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
افشین عراقیان
کارشناس ارشد میکروب شناسی، مرکز تحقیقات زیست فناوری پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
وجیهه اسکندری
کارشناس ارشد ایمنی شناسی، گروه ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
رضا جعفری شکیب
الف.دانشیار، مرکز تحقیقات زیست فناوری پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران ب.دانشیار، گروه ایمنی شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :