بررسی فقهی و حقوقی حمایت از خانواده زندانیان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارآفرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF07_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی امیدیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار

شعبان سبحانی

استادیار و دکترای حقوق دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار

چکیده

یکی از خصایص نظام کیفری اسلام حاکمیت اصل شخصی بودن مجازات هاست. با توجه به اهمیتی که نظام اسلامی برای آزادی فردی و امنیت قضایی قائل است، قبول مسئولیت شخصی اجتناب ناپذیر است. در جهان اسلام با الهام از آیات قرآنی، استقرار و حاکمیت اصل شخصی بودن مجازات ها از اهمیت بسزایی برخوردار است که در قوانین اساسی یا کیفری کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی درج شده است. بر اساس اصل شخصی بودن مجازات ها تنها کسی را می توان تعقیب و مجازات کرد که مرتکب قتل مادی جرم شده باشد یا در تحقق اعمال مجرمانه همکاری کرده باشد و خانواده مجرم از تحمل کیفر و تعقیب دستگاه قضایی در امان اند و مورد حمایت قرار می گیرند. فرد زندانی به هر علتی که حبس شود و چه جرم سبک داشته باشد یا سنگین، بیگناه باشد یا گناهکار عمد باشد یا غیر عمد، در مکانی قرار می گیرد که آثار سوء آن نه فقط به خود او، بلکه شامل همسر او هم می شود. این عواقب و آثار سوء از متارکه یا طلاق گرفته تا گرایش به جرم و فساد، مشکلات روانی، اجتماعی، اقتصادی و ... را شامل می شود. گرچه نهادها و موسسات مختلف برای حمایت از خانواده های زندانیان فعالیت می کنند اما هنوز نزدیک به نیمی از خانواده های زندانیان از انواع حمایت ها محرومند و نحوه ارائه حمایت ها نیز به نحو مطلوب صورت نمی گیرد. این پژوهش به روش استقرایی و با هدف آگاه کردن خانواده ی زندانیان از حقوق اجتماعی آنان مطابق موازین شرعی و حقوقی نگاشته شده است. نتایج نشان می دهد که حقوق زیر برای خانواده زندانی در فقه و حقوق برشمرده شده است: حق ملاقات خانواده زندانی با زندانی- حق مرخصی- حق خانواده زندانی برای تعجیل در محاکمه زندانی- حق خانواده زندانی در بودن زندانی با آنان.

کلیدواژه ها

حمایت، خانواده زندانی، نظام کیفری اسلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.