نگرشی واقعی به راندمان کاربرد آب در اراضی شالیزاری (مطالعه موردی - شبکه آبیاری سپیدرود گیلان)
محل انتشار: یازدهمین سمینار کمیته ملی آبیاری و زهکشی
سال انتشار: 1381
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,212
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
INCID11_007
تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1385
چکیده مقاله:
برنج به عنوان غذای اصلی نزدیک به نیمی از مردم جهان که بیشتر در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند را تشکیل می دهد. بیش از 90% برنح دنیا در آسیا تولید و مصرف می شود. بیش از 80% از منابع آب شیرین در آسیا درکشاورزی و حدود نیمی از آن در تولید برنج مصرف می شود.
رشد سریع و بی سابقه صنعت و شهر نشینی در دهه های اخیر زمینه تخصیص بخشی از آب کشاورزی به مصارف غیر کشاورزی را فراهم آورده است. از آنجا که آب مورد نیاز مصارف شهری و صنعتی نسبت به مصارف کشاورزی در اولویت قرار خواهند گرفت و تولید کشاورزی بالاخص در شرایط کم آبی تحت تاثیر شدید قرار گرفته و خواهد گرفت. به همین دلیل تولید برنج به عنوان پر مصرف ترین کشت آبی در آینده متکی به اتخاذ روش های کارآمد مصرف آب می باشد.
با توجه به سهم بالای کشاورزی در مصرف آب محدود موجود در کشور پهناور و پر جمعیت ایران و با توجه به مصرف بسیار بالای آب در اراضی شالیزاری لزو بررسی دقیق چگونگی ارایه و مدیریت آب در اینگونه اراضی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در همین راستا مدیریت آب در شبکه آبیاری و زهکشی سپیدرود در استان گیلان که حدود 160 هزار هکتار از اراضی شالیزاری را تحت پوشش دارد در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. از اندازه گیری های بدست آمده در طول فصل زراعی در پهنه وسیع شبکه و با در نظر گرفتن عوامل موثری از قبیل: الف: مقدار ذخیره یا برداشت آب، ب: تنها درصدی از و نه کل جریان خروجی به عنوان تلفات و ج: تنوع خاک های موجود و اثر آنها در میزان نفوذ عمقی راندمان مصرف آب در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفته است اینگونه ملاحظات که در بسیاری از مطالعات قبلی در نظر گرفته نشده است. مقادیر بدست آمده راندمان را به واقعیت نزدیکتر می کند.
نویسندگان
مسعود پارسی نژاد
استادیار گروه آبیاری دانشگاه گیلان
محمدرضا یزدانی
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
تیمور رضوی پور
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :