بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل قطار شهری شیراز درمورد حریق و روش های اطفاء آن در سال 1395
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 837
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
SAFEMASHAD01_141
تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1396
چکیده مقاله:
امروزه ایمنی در بخشهای گوناگون محیطکار مورد توجه روز افزون قرار گرفته است. آتشسوزی یکی از خطرناکترین پدیده هایی است که خسارات جانی و مالی عمدهای را بهوجود میآورد. از آنجاکه روزانه افراد زیادی جهت رفت و آمد خود از مترو استفاده میکنند، بنابراین آتشسوزی در مترو بیشتر از هر مکان عمومی دیگری میتواند باعث خسارات جانی شود، بر این اساس هدف این مطالعه بررسی میزان آگاهی، عملکرد و نگرش پرسنل قطار شهری شیراز از حریق و روشهای اطفاء آن میباشد. در این مطالعه توصیفی - مقطعی 62 نفر از پرسنل قطار شهری شیراز به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای محقق ساخته شامل چهار بخش، مشخصات دموگرافیک (سن، سابقه کار، تحصیلات و ...)، سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد در مورد حریق و روشهای اطفاء آن بود. سوالات پرسشنامه از نظر روایی محتوا مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن با ضریب آلفا کرونباخ 79/0 مورد تایید قرار گرفت. دادهها توسط نرمافزار 20 SPSS و آزمونهای همبستگی، تی و کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه سطح معنیداری 05/0 درنظر گرفته شد.میانگین سنی شرکتکنندگان 33/311/29 با سابقه کار 93/01/2 سال بود. 8/54 %لیسانسه و 4/43 %اظهار داشتند که درمورد ایمنی حریق اطلاعات نسبتا زیادی دارند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد به ترتیب 11/321/20) حداقل نمره قابل-کسب 0 و حداکثر 26 ،(19/316/34) حداقل نمره 8 و حداکثر 40 (و 23/633/38) حداقل نمره 9 و حداکثر 45 (بود. همچنین همبستگی مستقیم بین نمره عملکرد پرسنل با سن وجود داشت (042.0=p, 26.0=r .(بین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل با سطح تحصیلات و رشته تحصیلی ارتباط معنی دار آماری دیده نشد (05/0> P (اما نمره عملکرد در گروه های شغلی مختلف، اختلاف آماری معنی داری داشت (000.0=p .(با توجه به نتایج، نمره آگاهی و نگرش پرسنل خوب و نمره عملکرد آنها در حد متوسط بوده است. در این راستا پیشنهاد میشود کلاسهای آموزشی مدونی در زمینه ارتقاء عملکرد پرسنل برگزار شود و ارایه راهکارهایی جهت نهادینه کردن دانسته های آنها از اهداف مهم مدیران سازمان باشد. بهخاطر مسیولیت پذیری اخلاقی، هر سازمانی به ویژه سازمانهایی که به جامعه خدمات فوری ارایه میدهند متعهد شوند محیطی را فراهم نمایند که در آن آسیب و زیانی به مشتریان و کارکنان وارد نشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیده میهن پور
مربی، مرکز تحقیقات ایمنی و بهداشت محیط کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران
مرتضی مرتضوی
کارشناسی ارشد مدیریت بحران، کارشناس ایمنی و سلامت سازمان قطارشهری شیراز، ایران
نوشین یوشنی
کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
میثم کشتکار
کارشناس بهداشت حرفه ای، مدیر ایمنی، سلامت و تضمین کیفیت سازمان قطارشهری شیراز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :