جدول تناوبی سوگیری های شناختی مناسب برای رشته های مدیریت رسانه، علوم شناختی، روانشناسی، جامعه شناسی و ... (۲۰۲ سوگیری)

27 بهمن 1403 - خواندن 3 دقیقه - 404 بازدید

در هسته تاب آوری رسانه ای شناختی، درک انتقادی قرار دارد. این بدان معناست که افراد دارای تاب آوری رسانه ای شناختی بالا می توانند اطلاعات را به صورت انتقادی ارزیابی کنند، منابع را بررسی کنند، سوگیری ها را تشخیص دهند و بین واقعیت و اطلاعات غلط یا دستکاری شده تمایز قائل شوند. آنها می توانند اطلاعات را در زمینه گسترده تری قرار دهند، روایت های مختلف را در نظر بگیرند و به درک عمیق تری از موضوعات دست یابند. تاب آوری رسانه ای شناختی شامل توانایی درک پیچیدگی های اطلاعات رسانه ای، تشخیص سوگیری ها و دستکاری ها، و حفظ یک دیدگاه متعادل و منطقی در مواجهه با طوفان اطلاعات است. سوگیری های شناختی، انحرافات و اشتباهات ذهن و مانع قضاوت درست هستند. هر گونه اشکال و اشتباه در تصمیم گیری، ارزیابی اطلاعات و به خاطر آوری که به شکل الگوی فکری درآمده باشد را «سوگیری شناختی» یا «اشتباه ادراکی» می گویند. هیچ رتوریک و/یا روایت واحدی از واقعیت وجود ندارد. هر کس واقعیت را از دیدگاه خود و با توجه به تجارب و باورهایش تفسیر می کند. حافظه انسان قابل اعتماد نیست. حافظه می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند احساسات، باورها و تجارب گذشته قرار بگیرد. سوگیری های ذهنی می توانند در تفسیر اطلاعات نقش داشته باشند. سوگیری ها، تمایلات و پیش فرض هایی هستند که در تفسیر اطلاعات نقش دارند و می توانند باعث شوند که افراد اطلاعات را به گونه ای تفسیر کنند که با دیدگاه و باورهای آن ها همخوانی داشته باشد.



از منظر مالکیت معنوی اصل جدول انگلیسی متعلق به گانا پوگرنیا[1] وکارن رنائود[2] است. این جدول یکی از پیوست های فنی طرح پسا دکتری «تاب آوری مخاطبان خاکستری در مواجهه با دستکاری های شناختی رسانه های اجتماعی» است که با اجازه مولفان، ترجمه و بسط داده شده است.


پژوهشگر پسادکتری: دکتر هومن قاپچی

استاد راهنما: دکتر داتیس خواجه ئیان

برگرفته از طرح پسادکتری

«تاب آوری مخاطبان خاکستری در مواجهه با دستکاری های شناختی رسانه های اجتماعی»

در صورت تمایل به ارائه هرگونه پیشنهاد یا انتقاد با یکی از دو ایمیل زیر در تماس باشید:

Khajeheian@ut.ac.ir

Hooman.qapchi@ut.ac.ir

[1] Ganna Pogrebna

[2] Karen Renaud


لینک دریافت توضیحات هر کدام از خانه های جدول: https://civilica.com/doc/2174596/ 


در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این جدول ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:

قاپچی، هومن و خواجه ئیان، داتیس،1403،جدول تناوبی سوگیری های شناختی مناسب برای رشته های مدیریت رسانه، علوم شناختی، روانشناسی، جامعه شناسی و ...،https://civilica.com/doc/2174596

در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این پیش چاپ اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1403، قاپچی، هومن؛ داتیس خواجه ئیان)
برای بار دوم به بعد: (1403، قاپچی؛ خواجه ئیان)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.