مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها چگونه محاسبه می شود؟
مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات غیرمستقیم است که به تفاوت ارزش کالاهایی که عرضه می شوند نسبت به کالاهایی که خریداری می شوند در دوره ای مشخص، تعلق می گیرد. طی فراخوان های سازمان امور مالیاتی کشور، مشاغل و کسب و کارهای مختلفی به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده ملزم شده اند که یکی از آن مشاغل رستوران داری است. در این مقاله، درباره مالیات بر ارزش افزوده رستوران و نحوه محاسبه آن توضیح می دهیم.
مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده رستوران
مالیات بر ارزش افزوده رستوران یکی از انواع مالیات ارزش افزوده بر مصرف است. این مالیات به رستوران ها و غذاخوری ها مربوط می شود و آنها طبق قانون مالیات ارزش افزده ، باید ما به التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین را به دولت پرداخت کنند. در واقع، از دید سازمان امور مالیاتی کشور، صاحبان رستوران و مشاغل مانند آن با خرید مواد اولیه غذا و خوراکی و طبخ و آماده سازی آنها ارزش افزوده ای برای غذا و خوراکی ایجاد می کنند که باید مالیات آن پرداخت شود. اما چه مشاغلی در این دسته جا می گیرند؟
به موجب فراخوان مرحله ششم سازمان امور مالیاتی کشور که در فروردین ماه سال ۱۳۹۴ منتشر شد، اشخاص حقیقی و حقوقی که کسب و کارهای چلوکبابی، سالن غذاخوری، سفره خانه سنتی، اغذیه فروشی زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز دارند، مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند.
همچنین، مطابق با دستورالعمل مرحله نهم این فراخوان ها که در تیرماه ۱۴۰۲ منتشر شد، کسب و کارهای تهیه و ارائه انواع غذا به صورت بیرون بر (آشپزخانه ها و کترینگ ها) اعم از صنعتی یا خانگی و کافی شاپ ها به این فهرست اضافه شدند. به این ترتیب، مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده رستوران عبارت اند از:
- رستوران ها
- چلوکبابی ها
- سالن های غذاخوری
- سفره خانه های سنتی
- فست فود یا اغذیه فروشی های زنجیره ای
- تهیه غذا یا کترینگ های صنعتی یا خانگی
- کافی شاپ ها
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده رستوران
طبق ماده ۴ قانون مالیات بر ارزش افزوده: «مودی مکلف است حداکثر تا پایان ماه پس از انقضای هر دوره مالیاتی، کل مالیات و عوارضی را که طی آن دوره به فروش کالا و یا ارائه خدمات توسط وی تعلق گرفته است، با رعایت تبصره ۲ این ماده و پس از کسر اعتبار مالیاتی خود، به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، پرداخت نماید.» مالیات بر ارزش افزوده رستوران نیز از این قاعده مستثنی نیست. صاحبان رستوران ها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی، فست فود یا اغذیه فروشی های زنجیره ای، کترینگ های صنعتی یا خانگی و کافی شاپ ها باید مالیات بر ارزش افزوده خود را در پایان هر دوره مالیاتی محاسبه کنند و بپردازند.
برای محاسبه نرخ مالیات بر ارزش افزوده رستوران، باید به قوانین و مقررات مربوط به آن مراجعه کرد. در حال حاضر، مالیات بر ارزش افزوده کافی شاپ و رستوران ها طبق آخرین بخشنامه سازمان مالیاتی در فروردین ۱۴۰۳ محاسبه می شود. به موجب بخشنامه مالیات بر ارزش افزوده رستورانها ۱۴۰۳:
«نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده ۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۳ به میزان یک واحد درصد (از ۹٪ به ۱۰٪) افزایش یافته است.»
بر این اساس، فرمول مالیات غذای بیرون بر، رستوران ها و کافی شاپ قیمت کالاها به علاوه ده درصد از این قیمت خواهد بود. به عنوان مثال، اگر قیمت یک پرس غذای یک رستوران ۱۰۰ هزار تومان باشد، برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده آن باید ۱۰ درصد این قیمت یعنی ۱۰ هزار تومان را به علاوه ۱۰۰ هزار کنیم. در نتیجه، مبلغ دریافتی رستوران از مشتری ۱۱۰ هزار تومان می شود.
صاحبان کسب و کارهای مشمول مرحله ششم و نهم فراخوان های مالیاتی باید نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خود را با این نرخ محاسبه کنند و مبلغ نهایی را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. آنها می توانند این مالیات را به مبلغ غذاها و خوراکی های خریداری شده توسط مشتریان خود اضافه کرده و این هزینه را به عنوان مالیات رستوران از مشتری دریافت کنند.
پرداخت مالیات بر ارزش افزوده رستوران
همان طور که توضیح دادیم، مشاغل مشمول مالیات در فراخوان های مرحله ششم و نهم سازمان امور مالیاتی باید مالیات بر ارزش افزوده خود را محاسبه کرده و بپردازند و نرخ این مالیات طبق آخرین بخشنامه این سازمان در سال ۱۴۰۳، ۱۰ درصد است.
جریمه عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده رستوران
مطابق با قانون مالیات بر ارزش افزوده رستوران ها و مشاغلی که به آنها اشاره کردیم، باید مالیات خود را تا ۱۵ روز پس از پایان هر فصل بپردازند. در غیر این صورت، طبق بند الف ماده ۳۶ قانون مالیات ارزش افزوده، باید ده میلیون ریال یا دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده تا موعد مقرر این قانون، هر کدام بیشتر باشد را به عنوان جریمه پرداخت کند.
آیا برخی از رستوران ها از مالیات ارزش افزوده معاف هستند؟
اگر قرار بود به این سوال پیش از مرحله نهم فراخوان های سازمان امور مالیاتی کشور در تیرماه سال ۱۴۰۲ پاسخ بدهیم، باید رستوران ها یا کترینگ هایی که غذای بیرون بر ارسال می کردند را معاف مالیاتی در نظر می گرفتیم. اما پس از این مرحله فراخوان این گروه از مشاغل نیز معاف مالیاتی نیستند. بنابراین، در حال حاضر، هیچ یک از مشاغلی که غذا و خوراکی را در سالن غذاخوری سرو می کنند یا آن را به صورت بیرون بر برای مشتری می فرستند، از مالیات بر ارزش افزوده معاف نیستند.