انواع و دسته بندی های فناوری همتای دیجیتال Digital Twin (DT)
همتاهای دیجیتال به صورت «همتای دیجیتال پیش الگو»[1] (DTP) و «همتای دیجیتال نمونه»[2] (DTI) طبقه بندی می شوند که هر دو طبقه بندی در یک محیط همتای دیجیتال[3] (DTE) به عنوان یک فضای کاربردی فعالیت می کنند:
- همتای دیجیتال پیش الگو؛ که نمونه اولیه فیزیکی را توصیف می کند، شامل اطلاعات ضروری برای توصیف و تولید نسخه فیزیکی می شود و در واقع قبل از تولید یک محصول فیزیکی انجام می شود.
- همتای دیجیتال نمونه؛ که یک متناظر اختصاصی از سامانه فیزیکی است که تا پایان چرخه عمر سامانه، این دو مولفه به یک دیگر متصل هستند[4] [5]. این همتای نمونه، کاربر را به جهت مدیریت و استفاده بهینه از سامانه کمک می کند. در واقع، این نوع همتا، پس از تولید روی یک محصول به منظور اجرای آزمایش ها با سناریوهای مختلف انجام می شود.
در پیاده سازی این فناوری برای سازمان ها، همتای دیجیتال را به همتاهای مولفه [6]، همتاهای اجزا[7]، همتاهای سامانه[8] و همتاهای فرایند[9] دسته بندی می کنند[10]:
1. همتاهای مولفه: نمود مجازی واحدهای اولیه یک سامانه و کوچک ترین جزء کارکردی آن هستند.
2. همتاهای اجزا: ترکیب دو یا چند مولفه هستند و مطالعه ارتباط مولفه ها و سلامت عملکرد را ممکن می کنند.
3. همتاهای سامانه: امکان بررسی ارتباط بین اجزای تشکیل دهنده سامانه را فراهم می آورند و همچنین ممکن است راهکارهای ارتقاء عملکرد را نیز ارائه دهند.
4. همتاهای فرایند: در این سطح کلیه سامانه هایی که یک مجتمع تولیدی (یا یک سازمان) را تشکیل می دهند بررسی می شوند و کارایی سامانه تعیین می گردد.
فناوری همتای دیجیتال را می توان در هر یک از این سطوح (و یا تمامی آن ها) اعمال نمود و با توجه به نیاز از نتایج به دست آمده استفاده کرد.
[1] Digital Twin Prototype
[2] Digital Twin Instance
[3] Digital Twin Environment
[4] Grieves, M., & Vickers, J. Mitigating Unpredictable, Undesirable Emergent Behavior in Complex Systems (Excerpt).
[5] Liu, M., Fang, S., Dong, H., & Xu, C. (2021). Review of digital twin about concepts, technologies, and industrial applications. Journal of Manufacturing Systems, 58, 346-361.
[6] Component/ Parts Twins
[7] Asset/ Product Twins
[8] System Twins
[9] Process Twins
[10] Ibrahim, M., Rassõlkin, A., Vaimann, T., & Kallaste, A. (2022). Overview on Digital Twin for Autonomous Electrical Vehicles Propulsion Drive System. Sustainability, 14(2), 601.
