ویراستاران اخبار و ویژگی های فعالیت ویراستاری - بخش اول

17 دی 1403 - خواندن 4 دقیقه - 255 بازدید



دانشگاه پیام نور (همه مراکز) 




بخش اول


ویراستاران اخبار در امر ویرایش و خبر نویسی میبایست در زمینه های مختلف از تجربه، تبحر و مطالعه کافی برخوردار باشند. 

اهداف یک ویراستار شامل : 

 حفظ و کمک به سلامت ادبی پیام

 ایجاد جذابیت بیشتر در محتوا و نحوه ارایه خبر و پیام

کمک به شفاف تر منتقل نمودن پیام و خبر .

بررسی دقیق مطالب، بازخوانی و تصحیح آن، ارزش گذاری و ارزیابی اخبار، انتخاب تیتر جذاب و مناسب برای اخبار و گزارش ها، شناخت عکس و نحوه ارایه آن از جمله وظایف ویراستاران به حساب می آید.

برخی از ویژگی های ویراستار خبر به شرح ذیل است: 


 اطلاعات جامع ، عمومی و به روز داشته باشد

به طور مسلم ، ویراستاری که مطالب مختلف را ویرایش و کنترل می کند، هیچگاه نمی تواند اطلاعات دقیق و گسترده ای در ارتباط با مسائل روز اقتصادی هم طراز دبیر گروه اقتصادی داشته باشد و همزمان اطلاعاتش در مورد سیاست، امور بین الملل، ورزش، حوادث اجتماعی، هنری و فرهنگی معادل دبیران این گروه ها باشد.

در عین حال ویراستار باید درباره هر یک از مقوله های یاد شده و دیگر موضوعات روز که کارکرد رسانه ای دارند، مطالبی را بداند و مطالعات روزانه اش را در هر یک از این زمینه ها به روز نگاه دارد. در نشریات معتبر گروه ویراستاران به تناسب همجواری گروهها، در حوزه های مختلف فعالیت می کنند.

به طور مثال در این تقسیم بندی، ممکن است گروه سیاسی، بین الملل و اقتصاد به یک ویراستار، گروه ورزش، اجتماعی و مسائل شهری (حوادث) به ویراستار دیگر سپرده شود.

بدیهی است، انتظار این نیست که ویراستار مسائل شهری، اجتماعی و گروه ورزش در مورد جزیی ترین مسائل روز ورزش داخلی و خارجی اطلاعات کافی داشته باشد، ولی انتظار می رود همزمان با بازی های المپیک و یا جام جهانی فوتبال، رویدادهای مهم این حوزه را پیگیری کند، قهرمانان رشته های مختلف کشورش را بشناسد و تا حدودی از اخبار و وقایع مهم ورزشی باخبر باشد.

به عبارت دیگر، اطلاعات ویراستاران در حوزه عملیاتی آنان هرقدر وسیع تر باشد «سطحی تره و هرقدر این حوزه ها محدودتر باشند، عمقی تر و کارآمدتر خواهد بود.


کاربرد ادبیات در اجزای خبر نویسی را بشناسد

در دروس دانشگاهی واحدی به نام آیین نگارش در مطبوعات وجود دارد که پیش نیاز درس دانشجویان ویراستاری و مدیریت اخبار است. ویراستار باید آیین نگارش و کاربرد آن را بداند. قوانین مربوط به آیین نگارش که از حوصله این نوشتار خارج است، از بکارگیری نقطه و ویرگول (نشانه گذاری) تا شیوه نگارش ارقام و اعداد را مورد توجه قرار می دهد. همچنین رسانه های معتبر هر کدام شیوه نامه ای را به عنوان رسم الخط نشریه تدوین و خبرنگاران، نویسندگان، ویراستاران ومصححان خود را ملزم به رعایت آن می کنند. به طور مثال؛ نشریهای «گفت و گو راجدا و نشریه دیگر گفتگو» را متصل می نویسد.

ویراستار باید کاربرد عمومی ادبیات در خبر را بشناسد و در مواردی که اختلاف سلیقه وجود دارد، به سیاستگذاریهای نشریه احترام بگذارد.

مطالعات داستانی و فوق برنامه داشته باشد

از آنجا که روزنامه نگاری امروز، در همه ابعاد آن، با ادبیات داستانی عجین شده ، مطالعات داستانی رمان و داستان کوتاه و توجه به شعر در غیر مستقیم ترین شکل ممکن به ویراستار کمک می کند که قلم های خشک و غیر ژورنالیستی و کسل کننده را از یکدیگر تشخیص و تمیز داده و شیوه های تلطیف نوشتار را فرا گیرد و در بازسازی و دوباره نویسی مطالب به کار گیرد.