بررسی تاثیر تحولات سوریه در منطقه غرب آسیا
سقوط دولت بشار اسد در سوریه شاید بعد از اتفاقات غزه و لبنان این روزها در صدر اخبار قرار دارد. برای بررسی حوادث سوریه در کنار مسائل داخلی و اوضاع نابسامان اقتصادی این کشور باید شرایط منطقه غرب آسیا را نیز در نظر گرفت.
مهم ترین مسئله در شرایط اتفاق افتاده برای سوریه توجه به این نکته است که حمله گروه های تروریستی به سوریه بلافاصله بعد از اجرای آتش بس در لبنان اتفاق افتاد. اصولا تجهیز و تشکیل گروه های تروریستی در منطقه غرب آسیا با حمایت دولت های غربی به ویژه امریکا صورت می گیرد. امریکا مهم ترین و بزرگ ترین متحد اسراییل به شمار می رود. ناامن شدن کشورهای منطقه غرب آسیا به خصوص کشورهایی که رابطه مسالمت آمیز با اسراییل ندارند باعث ایجاد یک حاشیه امن برای اسراییل می شود و درواقع ناامنی در منطقه غرب آسیا امنیت اسراییل و منافع امریکا را تضمین می کند.
برقراری آتش بس در لبنان سبب ایجاد یک حاشیه امن برای اسراییل شد تا بتواند با آسودگی از جبهه شما خود بتواند نقشه ایجاد نظم جدید خود و تجاوزت به کشورهای همسایه و گسترش قلمرو خود را پیاده کند.
به جز اسراییل که نقش موثری در اتفاقات سوریه داشت نباید از نقش ترکیه غافل شد. سال ها است که ترکیه به بهانه مقابله با گروه های معاند به خاک سوریه تجاوز می کند و حملاتی را انجام می دهد. که البته این روند بعد از سقوط دولت سوریه گسترش خواهد یافت و سوریه به مرکز جولان گروه های تروریستی و اسراییل و ترکیه تبدیل خواهد شد.
بااینکه این خبرها از انتقال مسالمت آمیز قدرت به تروریست ها دارد ولی مسئله اصلی این است که گروه های تروریستی متعددی در اتفاقات سوریه نقش دارند و مسئله تقسیم قدرت بین این گروه ها خود یک چالش جدی برای سوریه است در کنار آن اخباری که از تجاوز اسراییل و ترکیه به خاک سوریه به گوش می رسد تسلط گروه ها را بر شرایط سخت تر می کند و نارضایتی های عمومی را افزایش می دهد.
عراق و سوریه کشورهایی هستند که موردتهاجم گروه تروریستی داعش واقع شدند. البته در نکته مهم این است که مردم و گروه های مقاومت عراق نقش موثری در پاک سازی کشور از وجود تروریست ها داشتند و همواره آماده مقابله با گروه های تروریستی هستند و دولت عراق نهایت تلاش خود را برای بهتر کردن اوضاع و شرایط اقتصادی انجام می دهد و احتمال کشیده شدن دامنه ناآرامی ها به عراق کم است ولی ترکیه کشوری است که نقش موثری در تشکیل و تجهیز گروه های تروریست سوری داشته است و در حال حاضر در شرایط اقتصادی خوبی نیست. شاید بتوان گفت یکی از علت های اقدامات اردوغان برای ایجاد ناآرامی و ایجاد دشمن خارجی و بهانه حمله به سوریه همین اوضاع داخلی ترکیه است چراکه اردوغان برای انحراف افکار عمومی جامعه اقدام به ایجاد ناآرامی در خارج مرزها کرده تا بتواند با ایجاد وحدت داخلی و تسلط بر افکار عمومی جامعه بتواند کنترل اوضاع را در دست داشته باشد. ولی این اقدامت اردوغان تنها می تواند به عنوان یک مسکن موقتی باشد و نسخه بلندمدتی برای ترکیه نیست در کنار نارضایتی ها از اوضاع داخلی ترکیه، تجارت با اسراییل و کمک هایی که ترکیه به اسراییل می کند باعث افزایش تعداد مخالفان اردوغان شده است بنابراین احتمال ایجاد آشوب و تنش در ترکیه در آینده نزدیک می رود. در کنار آن باید این نکته را نیز در نظر داشت که ترکیه امروز به عنوان یک متحد امریکا در منطقه به شمار می رود و مواضعی مخالف روسیه و ایران اتخاذ کرده است. به همین دلیل انتظار می رود روزهای ناآرامی در انتظار مردم منطقه غرب آسیا باشد.