چشم انداز انقلاب علم و فناوری (هوش مصنوعی) بر فرهنگ
هوش مصنوعی با تاکید بر پتانسیل های آن برای تحلیل داده های حجیم و پیش بینی الگوهای رفتاری (ویژگی های شخصیتی Big Five) و تاثیر فزاینده ای آن بر فرایند حکمرانی به عنوان یکی ازارکان اصلی حوزه علم و فناوری در نظریه گراندد تئوری (Grounded Theory)، با هدف مهندسی فرهنگی ( ارتقاء اثر بخشی فرهنگی ) قلمداد شده است . این رویکرد نوآرانه به پژوهشگران و تخصصان علوم این امکان را می دهد که با استفاده از پلتفرم های تحقیقاتی ، کارایی و مقرون به صرفه بودن استخدام هوش مصنوعی به
عنوان دستیار، تمرکز خود را به سمت فعالیت و نظریه های خلاقانه ( شناسایی ترندهای تحقیقاتی جدید و پیدا کردن جدیدترین پیشرفت های علوم مختلف) هدایت کنند ، در حالی که سیستم های خودکار تصمیم گیری و وظایف تکراری را مدیریت می کنند.
1. مفاهیم کلیدی
۱.۱ تعریف فرهنگ
فرهنگ به تعریف دیکشنری آکسفورد : انباشته ای از آداب و رسوم و باورها، هنر، نحوه زندگی مردم، و سازمان اجتماعی یک سازمان یا گروه در یک کشور، گروه یا جهان خاص- هر چیزی که توسط ما به عنوان یک نشانه ارزشی یا فرهنگی درک می شود.
۱.۲ هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یا AI یک علم یا مهندسی برای شبیه سازی فرآیندهای پردازشی هوش انسان توسط ماشین ها، خصوصا" سیستم های کامپیوتری است.
.2. تکنیک های نظارت و تنظیم کاربرد هوش مصنوعی در ابعاد فرهنگی
۲.۱ تربیت استعدادهای خلاق و پیشرفت های فناورانه
امروزه عوامل فرهنگی تقاضای نیرویی با تخصص و توانایی های چندگانه را دارد که بتواند خروجی مرکب از فناوری و خلاقیت داشته باشد این امر مستلزم آموزش و پرورش مناسب، آگاهی آینده نگرانه از فرهنگ جوامع و پرورش استعدادها برای توسعه فناوری است..
۲.۲ استانداردسازی داده ها و تقویت نظارت
گسترش داد و ستد های بین المللی و مشارکت در تسهیم داده ها، یافته ها و دستاوردهای علمی در عرصه جهانی ، نقش تعیین کننده ای در توسعه علم و فناوری AI(هوش مصنوعی) و فرهنگ کشورها دارد. توسعه هوش مصنوعی در صنایع فرهنگی باید داده ها را استاندارد کند و به طور موثر عملکرد را بهبود بخشد. در عین حال، شفاف سازی تعریف حقوق مالکیت معنوی هوش مصنوعی، بهبود نظام حقوقی مربوطه، مبارزه با استفاده بیش از حد و افشای غیرقانونی داده های عمومی-خصوصی، و استفاده منطقی از فناوری هوش مصنوعی در محدوده تعیین شده توسط قوانین ضروری است.
3. مهمترین دستاوردهای کاربرد و توسعه هوش مصنوعی در فرهنگ جوامع
۳.۱ مقیاس پذیری (گسترش دامنه) اثربخشی تصمیمات و اقدامات انسانی
۳.۲ ساختاردهی جدید به نظام ارتباطی انسا نها
۳.۳ دگرگونی در نحوه مصرف فرهنگی.
4/۳ کاهش قدرت انتخاب انسا نها و تفویض آن به هوش مصنوعی
4.چالش ها و مسائل
هوش مصنوعی به تفسیری یک جنبش نوزا (رنسانس) در سطح تمدنی فرهنگ و هویت است و تاثیرات عمیق و چندوجهی بر فرهنگ دارد و مجموعه ای از چالش های : شغلی، اخلاقی، اجتماعی، اطلاعاتی و امنیتی را برای فرهنگ ها به وجود آورده است. به جزء مولفه های تبعیض نژادی (ارزش های فرهنگی و هویت بومی) ، حریم خصوصی و امنیت داده ها ، نظارت دیجیتال ، نقض حقوق فردی ،اختلال در کارکرد بازنمایی در رسانه ها ، برهم خوردن تعادل بین مزایای محتوای شخصی سازی شده و حفظ حریم خصوصی، تاثیرات ضدفرهنگی طراحان و صاحبان فناوری بر کارکرد سیاست های هوشمند، تحول در شیوه تعامل انسان و فناوری، عدم شفافیت تبعات به کارگیری هوش مصنوعی، محدود شدن قدرت حکمرانی سنتی و عدم امکان نظارت و قانونگذاری که منجر به شکل گیری چالش های جدی در نظریه های سنتی توسعه و عوامل فرهنگی شده است تاثیر مثبت بر پیچیدگی های فرهنگی دارد.
5.جمع بندی و نتیجه گیری
هوش مصنوعی در راه تکامل خود سرعت بسیاری دارد و هیچ روش مقابله ای با آن به جز همسو شدن وجود ندارد. یک پروژه فرهنگی موفق مبتنی بر هوش مصنوعی بیانگر آن است که چگونه هوش مصنوعی می تواند با فرهنگ تلاقی کرده و خلاقیت را تقویت کند و مرزهای همکاری فرهنگی را پیش ببرد. برای این منظور نیاز است که بین هوش مصنوعی و روش های سنتی تعامل به وجود آید . به کارگیری هوش مصنوعی درحوزه فرهنگ عمومی مستلزم سرمایه گذاری قابل توجه درزیرساخت ها، تجهیزات و طراحان و صاحبان فناوری بسیار ماهر است. تحقیق و توسعه در این حوزه ادامه دارد و پیشرفت های نوین دربرنامه ریزی والگوریتم های بهینه سازی خودکارمی تواند امکانات بیشتری را فراهم کند.