برای برادران و خواهرانم در جغرافیای فرهنگی و تمدنی فلات ایران

2 تیر 1402 - خواندن 3 دقیقه - 419 بازدید

به نام او


برای برادران و خواهرانم در جغرافیای فرهنگی و تمدنی فلات ایران


اساسا جوامع مدنی در تقویت قلمروهای فرهنگی و اجتماعی گام بر می دارند و مرهم نام آشنایی است در این وادی که برای بسط این گفتمان بیش از یک دهه، سابق کنشگری موثر و مطلوب دارد. مرهم همواره کوشیده است تا خانواده های بیماران نیازمند جز رنج بیمارداری، رنج دیگری نداشته باشند. مرهمی که از روزهای آغازین بر آن بوده تا گستره خدماتش برای همه انسان ­های دردمند و نیازمند بدون هرگونه محدودیتی جاری و ساری باشد و چه نیک بر آن عهد که بست، پای فشرد و در غبار زمانه، ایستاد. از یاد نمی ­بریم که ما مرهم صورت­ های زخمی هستیم، همچنان که مرهم بغض­ های در گلو شکسته ­ایم.

و اما جغرافیای منحصربه فرد افغانستان که بسان گلی قرمز در دستان فسرده ای ماند که سینه اش را دریده و امانش بریده اند.

خط مرزی ایران و افغانستان از دهانه ذوالفقار در شمالی ترین نقطه تا ملک سیاه کوه جنوبی ترین نقطه آن با درازای افزون بر ۹۴۵ کیلومتر، اهمیت این کشور را به لحاظ جغرافیای سیاسی نزد ایران دو چندان می نماید. علاوه بر آن، وجود روابط و مولفه ­های تاریخی و تمدنی، بر اهمیت جغرافیای فرهنگی افغانستان می­ افزاید؛ لذا چون زاویه نگاه تغییر کند خواهیم دید که سیب­ های کابل هم شیرین است؛ پس او را ملیحانه بنگریم. خوشه ­های اشک را ترانه سراییم، دستان سردش را بر گونه بگذاریم و با عمق جان بر زخم ­های این جغرافیا ضماد کنیم که این خاک در دو سده پیش، پاره تن نقشه ما و برای فلات ایران بوده است.

آنچه بر این جغرافیای رفت، نتیجه رقابت های دول استعماری بود که در سایه حکومت نامندی حکمرانان زمانه خویش، آبستن حوادث تلخ و جان گدازی گردید و شد آنچه نظاره می کنیم. لذا باور ما این است که درد مشترک داریم و همه سرماخورده ی یک زمستانیم... .

از همین رو می­ توانیم از یک وطن فرهنگی سخن به میان آوریم و در وانفسای تلاطمات جهان امروز، برای این دردهای استخوان­ سوز، مرهم و ماوا باشیم.

استاد محمدکاظم کاظمی به نیکی به تصویر این فراق همت گمارده است: شمشیر روی نقشه­ ی جغرافیا دوید ... این سان برای ما و تو، میهن درست شد... .

مسئولیت خطیر و ذاتی برای همه حکمرانان و فعالان مدنی است که تاریخ فلات ایران را دست کم برای یک بار تورق بزنند.

شاید روزی جهان به عینه ببیند که مرزهای سیاسی ایران می­ تواند به گستره مرزهای فلات طبیعی ایران برگردد و این یک سرآغاز است که البته اراده می­ خواهد و انگیزه و باوری مالامال از اندیشه تعالی گرا که بتواند ایران فرهنگی را بر گستره مرزهای فلات جغرافیایی ایران بازسازی نماید. 

 


محمدعلی کیانی، مدیرعامل گروه مرهم و دانش آموخته ژئوپلیتیک از دانشگاه تهران