چگونگی تربیت :
چگونگی تربیت :
پاسخ به سوالات همکاران در جلسه با توجه به دیدگاه و تحلیل های اینجانب:
1- در بحث ساحت های علمی ؛ کدام معنا از علم مورد بحث است؟
پاسخ: واژه علم از زبان عربی، وارد زبان فارسی شده است. برخی واژه دانش را به جای علم به کار می گیرند؛ ولی باید توجه داشت علم و دانش، دارای دو تعریف متفاوت هستند. در زبان انگلیسی، واژه لاتین science برای علم به کار گرفته می شود و واژه knowledge، برای دانش.
این مفهوم علم به طور خاص وجود دارد که معادل انگلیسی (science) است که از ریشه لاتینی «ساینتیا» به معنای دانستن گرفته شده است و متناظر با آن بخشی از دانش بشری است که از طریق روش های تجربی حاصل شده است و قواعد علوم تجربی بر آن حاکم است. و در این جا این نوع علم مورد بحث است.
2- جایگاه فرهنگ و آداب و رسوم و سنت های محلی در سند تحول بنیادین کجاست؟
پاسخ: طبق مطالعات اینجانب؛ در سند تحول بنیادین به ابعاد مختلف فرهنگ در جنبه های مختلف پرداخته شده است. بیشترین توجه بر اساس کاربرد واژگان مرتبط با فرهنگ به فرهنگ عمومی و فرهنگ اسلامی- ایرانی، فرهنگ مشارکت و فرهنگ های دینی و مذهبی بوده است. از دیگر مصادیق مورد توجه، می توان به فرهنگ های مشارکت، سازمانی، تولی و تبری، پژوهش، سواد قرآنی، اقامه نماز، نیکوگاری،تعاون، مشارکت جویی، خودباوری، بهره برداری از ظرفیت ها و مسئولیت پذیری اشاره کرد . با نگاهی کلی می توان گفت سند تحول بنیادین آموزش و پرورش سعی داشته است ابعاد مختلفی از فرهنگ ها را مورد توجه قرار دهد که به صورت نسبی این امر محقق شده است.
3- نگاه متفاوت دولتمردان به سند تحول بنیادین چگونه مدیریت می شود؟
پاسخ: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در حال حاضر سند اصلی و زیربنایی آموزش و پرورش کشور می باشد. سند فوق به عنوان بنیان نظری تحول بنیادین به تصویب نهاد های عالی تصمیم گیری کشور رسیده است و در حال حاضر باید مبنای تمام سیاست گذاری ها ، برنامه ریزی ها و تولید اسناد تحولی در نظام تعلیم و تربیت کشور باشد .
4- اصول نظام تعلیم و تربیت اسلامی را بیان کنید؟
پاسخ:
- هدف نهایی تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلام، تقرب به خداوند است.
- راه رسیدن به هدف نهایی تعلیم و تربیت ( قرب به خداوند) در دین اسلام به بهترین و کامل ترین وجه بیان شده است.
- ساحت های تعلیم و تربیت، همه ی ابعاد و ساحت های مختلف وجود انسان را در بر می گیرند و هر یک به نسبت خود، در وصول به هدف نهایی نقش دارند.
- تعلیم و تربیت در ابعاد و ساحت های مختلف انسان، از طریق فراهم کردن عوامل، رفع موانع و به کارگیری روش های مناسب امکان پذیر است.
- تعلیم و تربیت، امری تدریجی است که با توجه به پیش نیازهای آن قابل تحقیق است.
-عوامل و موانع تعلیم و تربیت، از زمان انعقاد نطفه ی انسان تا پایان زندگی او در این جهان، به طور مداوم می توانند در ابعاد و ساحت های وجود انسان تاثیر بگذارند و هر یک زمینه را برای تاثیرپذیری های بعدی نیز فراهم کنند.
- تعلیم و تربیت در ساحت های گوناگون و نیز به کارگیری عوامل و رفع موانع و استفاده از روش های مختلف، در عمل با محدودیت ها و تزاحم هایی مواجه می شوند.
- تعلیم و تربیت فرایندی است هدفمند که دست یابی به اهداف آن، جز با طراحی، برنامه ریزی، هدایت و رهبری این فرایند از طریق سازمان دهی، بسیج منابع و امکانات و ارزیابی و نظارت بر آن ممکن نیست.
نگاهی بر بحث حیات طیبه:
مهم ترین مفهوم سند تحول « حیات طیبه » می باشد که هدف نظام آموزش و پرورش تعیین شده است . تاکید بر حیات طیبه و حکومت اسلامی نشان می دهد در ذهن نویسندگان سند تحول بنیادین، امری فراتر از جمهوری اسلامی به نام حکومت اسلامی وجود دارد ولی در هیچ کجای سند رابطه آن با جمهوری اسلامی اشاره نشده است و تربیت شهروند در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران چندان مورد توجه نبوده است . در بخش فلسفه تربیت رسمی نظام جمهوری اسلامی ؛ " حیات طیبه را وضع مطلوب زندگی بشر براساس نظام معیار ربوبی می داند که با انتخاب و التزام آگاهانه و اختیاری این نظام معیار در همین زندگی دنیایی و درجهت تعالی آن از سوی خداوند به انسان اعطا می شود و تحقق آن باعث دست یابی به غایت اصیل زندگی انسان ، یعنی قرب الی الله خواهد شد " سپس حیات طیبه را یک مفهوم یکپارچه و کلی برمی شمرد که همه ابعاد فردی و اجتماعی زندگی انسان را در بر می گیرد و شئون گوناگونی دارد .در ادامه به شئون مختلف حیات طیبه ( دینی ، زیستی و بدنی ، اجتماعی و سیاسی ، اقتصادی و حرفه ای ، علمی و فناوری و زیبایی شناختی و هنری ) پرداخته می شود . در ادامه یکی از ویژگی های حیات طیبه توازن و اعتدال تعیین می گردد و سپس تاسی به اولیای الهی و تولا و اطاعت از آن ها و دشمنی با دشمنان را ه خدا و اولیای خداوند را تنها را تحقق کامل حیات طیبه در مسیر قرب الی الله بر می شمرد . در نهایت نیز در بند دیگری از سند آماده شدن افراد جامعه برای تحقق آگاهانه و اختیاری حیات طیبه را مهم ترین زمینه تحقق این نوع زندگانی می داند. در بخش مفاهیم کلیدی نیز به مفهوم حیات طیبه پرداخته می شود و تحقق آن در همه ابعاد فردی و جمعی بررسی می گردد. سند تحول در بخش تعریف تربیت ؛ حیات طیبه را هدف اساسی تربیت اعلام می کند و تربیت را به عنوان فرایند تعاملی زمینه ساز تکوین و تعالی پیوسته هویت متربیان، به صورتی یک پارچه و مبتنی بر نظام معیار اسلامی به منظور هدایت ایشان در مسیر آماده شدن جهت تحقق آگاهانه و اختیاری مراتب حیات طیبه در ابعاد آن تعریف می کند.