با طراحی استان جدیدی بانام استان زاگرس مرکزی در منطقه شمال خوزستان، جنوب لرستان و شرق ایلام با مرکزیت اندیمشک به دلیل موقعیت مواصلاتی شهرستان اندیمشک و خاصیت استراتژیک این منطقه می توان محرومیت ایجاد شده به دلیل دوری از مراکز استان در این مناطق را برطرف نمود.
چالش ها و فرصت ها
بخش دوم
به قلم: میثم سعیدی راد
یادداشت شماره 6
امروزه چندین عامل مهم مولفه اصلی ایجاد توسعه در مناطق مختلف خواهند بود. از جمله معیار های رشد و رونق جوامع می توان به وجود همگرایی های فرهنگی جوامع با یکدیگر و همچنین وجود زمینه های تاثیرپذیری و تاثیرگذاری در رشد نمودار اقتصادی از یک سوی و بهره وری توسعه ایی در ساختار و بدنه یک جامعه از سوی دیگر می توان اشاره نمود. با توجه به موقعیت لجستیکی این شهر ها نسبت به مراکز ملی یا محلی و همچنین وجود ذخایر تاثیرگذار آب و انرژی در رشد و توسعه مناطق از جمله دلایلیست که می توان با توجه به در نظرگیری آنها نسبت به چرایی کاستی ها و نارسایی های بوجود آمده در مناطق مطالباتی را مطرح نمود.

در این پژوهش به بررسی چالش ها و فرصت های موجود در سه منطقه در جنوب غرب کشور متشکل از شمال استان خوزستان مناطقی مانند شهرستان اندیمشک، شهرستان دزفول و شهرستان شوش، جنوب استان لرستان متشکل از شهرستان پل دختر و الیگودرز و شرق استان ایلام از جمله شهرستان های دره شهر، آبدانان و همچنین شهرستان دهلران جهت تشکیل منطقه ی جدیدی با پراکندگی توزیع انرژی، توسعه گردشگری و سرمایه گذاری در زمینه های مختلف مانند حوزه صنعت، کشاورزی و زیرساخت های راه و شهرسازی می توان اشاره نمود.

وجود محرومیت فاحش در شمال استان خوزستان در کنار بزرگ ترین سفره های زیر زمینی نفت و گاز در منطقه مهرزیل، وجود منابع عظیم آبی با استعداد سه سد پر آب و تقارن خط آهن، جاده ترانزیتی و فرودگاه بین المللی و زمین های حاصل خیز کشاورزی در نزدیکی شهرستان اندیمشک در کنار وجود مناطق پر رونق صنعتی، گردشگری و فرهنگی با کیفیت بالا مانند دانشگاه ها و مراکز علمی معتبر در شهرستان دزفول و همچنین وجود شبکه منظم آبیاری و زهکشی در شهرستان شوش در استان خوزستان به انضمام طبیعت بکر استان لرستان و وجود موقعیت کوهستانی در منطقه پلدختر و شهرستان الیگودرز در کنار بیش از ۷/۳۴۵/۰۰۰ هکتار جنگل و ۱۰/۷۷۸/۰۰۰ مرتع در شهر های دره شهر، آبدانان و دهلران و هم آمیختگی با مرز خارجی با کشور عراق در کنار وجود بست های گسترده فرهنگی، ادبی و تاریخی، استعداد جالبی برای محرومیت زدایی از طریق ایجاد یک منطقه جدید در این جغرافیا را می تواند ایجاد نماید.

ارائه مدلی جدید در تخصیص ردیف بودجه تعریف شده در کنار درنظر گیری “اصل پراکندگی ادارات کل” در نقاط با استعداد بیشتر جهت ایجاد استان جدیدی بانام “استان زاگرس مرکزی” با مرکزیت شهرستان اندیمشک به دلیل
1- در دسترس بودن مسیر های مواصلاتی
2- وجود بافت شهری مدرن
3- مرکز قرار داشتن در بین سه استان
4- وجود زیرساخت های مورد نیاز جهت توسعه مانند عبور خطوط نفت و گاز، خط آهن و جاده ترانزیتی منطقه کشاورزی فعال
می تواند مدل جدیدی در توسعه زیرساختی مانند وجود ظرفیت دشت بودن جهت ایجاد بنادر خشک، تبدیل شدن به هاب انرژی به دلیل وجود آب، گاز و توسعه شبکه برقی و رشد در زمینه محصولات کشاورزی را زمینه ساز محرومیت زدایی در منطقه گردد. تا از این طریق بتوان توانمندی های بالقوه این مناطق را شکوفا و تهدیدات منطقه ایی آینده را کاهش داد.

ومن الله التوفیق
میثم سعیدی راد 27/خرداد/1402