فضاهای مورد نیاز و امکانات لازم برای پاسخگویی به نیازهای عملکردی، تعاملی و آموزش نوین در آینده ساختمان کدامند؟
فضاهای مورد نیاز و امکانات لازم برای پاسخگویی به نیازهای عملکردی، تعاملی و آموزش نوین در آینده ساختمان کدامند؟
از آنجا که ساختمان و فضای بیشتر کتابخانه های موجود پاسخگوی نیازهای روز افزون و مواد و منابع و وسایل و تجهیزات و کاربرد فناوری های آموزشی و اطلاعاتی نیست و با عنایت به این نکته که در حلقه تولید علم اولین و آخرین زنجیره به کتاب و صنعت نشر و تالیف و ترجمه مربوط می شود بنابراین تاسیس انواع کتابخانه با رویکردهای مختلف عمومی و تخصصی با وجود سفارش وسایل و لوازم کتابخانه های نوین، انتشار کتب بیشتر و نیاز مبرم سازمان ها و نهادها و کتابداران متخصص به تجهیز و تکمیل کتابخانه های موجود و طرح و برنامه ریزی کتابخانه های آینده در جای جای سرزمین پهناورمان از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
رشد و افزایش سریع مواد و منابع کتابخانه ها، افزایش ضریب نفوذ اطلاعات در دهه های آینده در دهکده جهانی و ازدیاد جمعیت مراجعه کننده به منابع اطلاعاتی و کتابخانه ها و سایت های اطلاعاتی و راهیابی تکنولوژی های نوین آموزشی و اطلاعاتی به آنها از دیگر مواردی است که باید مورد بحث و بررسی کارشناسی و برنامه ریزی علمی قرار گیرد.
در شهرهای آینده و عصری که انفجار اطلاعات به اوج خود می رسد، کتابخانه ها هم به مانند بسیاری از فضا های علمی و تخصصی دیگر شکل و عملکرد سنتی خود را از دست داده و شاید به فضا هایی چند عملکردی و رسانه ای تبدیل شوند.
نهضت تبدیل نسخه های چابی به نسخه های دیجیتال و انتشار شبکه ای آنها لزوم باز تعریف فضاهای کتابخانه های آینده را مشخص تر می نماید. و در ترمیم الگویی مناسب با لحاظ نمودن امکانات و محدودیت های کشوری از یک سو و نگاهی توام با آینده نگری به افق های سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور راهگشای رسیدن به تعریف و برنامه ریزی برای طراحی و ساخت کتابخانه های جدید برای نسل های آینده این مرزو بوم خواهد بود.
قابلیت انعطاف پذیری ((flexibility و مادیولار بودن طرح کتابخانه ها که قابلیت های توسعه را در طرح دیده باشد و دیاگرام ارتباطی مناسب و اصولی فضا های اصلی کتابخانه ها و استخراج سرانه های دقیق و مطابق با شرایط حال و توسعه ای کشور از دیگر ملزومات این رویکرد جدید می باشد.