تفاوت معامله صوری و معامله به قصد فرار از دین
انواع معامله صوری
گاهی برخی از افراد به هر معامله ای که شرایط صحت آن را نداشته باشد، معامله صوری می گویند. به طور مثال ممکن است، معامله به قصد فرار از دین را نیز در دسته معامله صوری به حساب آورند اما این قرارداد زیر شاخه معامله صوری است و با آن تفاوت دارد.
تفاوت معامله صوری و معامله به قصد فرار از دین
در معامله فرار از دین، شخص بدهکار به علت فرار از پرداخت بدهی و دین خود، با وجود ممنوع المعامله بودن، اقدام به انجام معامله کرده و اموال خود را به دیگری انتقال می دهد؛ در این صورت اموال باقی مانده او برای پرداخت بدهی کافی نخواهد بود و فرد طلبکار می تواند از او شکایت کند.
معامله صوری، همیشه باطل نیست. به عنوان مثال شخصی می خواهد اموال خود را به همسرش هدیه دهد؛ او می تواند در قالب یک معامله این کار را انجام دهد بدون اینکه پولی دریافت نماید؛ حتی او ممکن است او به صورت رسمی اموال خود را به همسرش بفروشد و تمام مراحل قانونی آن را طی نماید ولی پولی از او دریافت نکند. این معامله صوری است ولی باطل نیست؛ معامله اگر به قصد فرار از دین باشد در هر صورتی باطل است.
مجازات معامله صوری، اگر به قصد فرار از دین نباشد، مجازات جرمی است که فرد با معامله صوری برای آن اقدام کرده است؛ اما مجازات معامله به قصد فرار از دین، حبس از ۶ ماه تا دو سال، جزای نقدی از ۶ میلیون تومان تا ۲۴ میلیون تومان یا جزای نقدی به میزان نصف محکوم به است.