مصطفی لطفی
166 یادداشت منتشر شدهتتو (خالکوبی)جرم نیست
هوالغفور

تتو (خالکوبی)جرم نیست
پدیده خالکوبی یا تتو در میان فوتبالیست های ایرانی و البته سایر افراد جامعه رواج یافته است و موجب ایجاد حواشی در رسانه ها شده لذا بررسی آن از دیدگاه قانون و هنجارهای اجتماعی در دستور کار این یادداشت قرار گرفت.
در سال های اخیر، خالکوبی میان فوتبالیست های ایرانی رواج یافته و به یکی از مسائل جنجال برانگیز در فوتبال ایران تبدیل شده است. این مسئله واکنش های مختلفی را در میان هواداران، رسانه ها و مسئولان برانگیخته است. برخی آن را نمادی از فرهنگ غرب و خلاف شئون اسلامی می دانند، در حالی که برخی دیگر آن را علامت آزادی فردی و بیان شخصی می شمارند. هدف از این تحقیق، واکاوی این پدیده از دیدگاه قانونی و اجتماعی و درک بهتر تاثیر آن بر فرهنگ فوتبال ایران است.
پدیده خالکوبی (تتو) در میان فوتبالیست های ایرانی
فوتبالیست های ایرانی در سال های اخیر توجه زیادی را به دلیل خالکوبی های خود جلب کرده اند. این خالکوبی ها عمدتا شامل طرح ها و نوشته های مختلف هستند که روی بازو، سینه، پاها و سایر قسمت های بدن فوتبالیست ها دیده می شوند. برخی از این طرح ها به سادگی یک نام یا شماره هستند، در حالی که برخی دیگر بسیار پیچیده و مفصل بوده و ممکن است تمام یک بازو یا سینه را پوشش دهند.
خالکوبی در میان فوتبالیست های ایرانی به یک بیان شخصی تبدیل شده است، راهی برای نشان دادن هویت، علایق و ارزش های خود. برای برخی، این خالکوبی ها نمادی از موفقیت، قدرت و افتخار هستند، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است بیانگر یک رویداد مهم یا یادآوری شخصی در زندگی شان باشد.
نگاه قانون به خالکوبی
از دیدگاه قانونی، خالکوبی در ایران یک مسئله مبهم و پیچیده است. قوانین موجود در ایران به طور مستقیم به ممنوعیت یا مجازات خالکوبی اشاره نمی کنند. با این حال، برخی از احکام شرعی می توانند مربوط به این مسئله باشند. برای مثال، در اسلام، تغییر پدیده های خلقت خدا، از جمله ایجاد تغییراتی دائمی در بدن مانند خالکوبی، معمولا منع شده است.
علاوه بر این، ممکن است خالکوبی هایی که شامل تصاویر یا نوشته های غیراخلاقی یا مخالف ارزش های اسلامی باشند، می توانند تحت قوانین مربوط به اهانت به مقدسات یامقررات راجع به موارد خلاف عفت و اخلاق عمومی قرار گیرند. با این حال، در عمل، اجرای این قوانین به صورت سلیقه ای بوده و معمولا فقط در مواردی که خالکوبی توجه عمومی زیادی را جلب کند، مورد پیگرد قانونی قرار می گیرد.
هنجارهای اجتماعی و فرهنگی
از منظر هنجارهای اجتماعی و فرهنگی، خالکوبی در میان فوتبالیست های ایرانی با واکنش های مختلفی مواجه شده است. برخی آن را نشانه ای از غربی شدن و دور شدن از ارزش های اسلامی می دانند. به عقیده آنها، فوتبالیست ها به عنوان الگوهای جامعه، نباید با نمایش خالکوبی های خود، این پدیده را ترویج کنند.
در مقابل، برخی دیگر معتقدند که خالکوبی می تواند بیانگر آزادی فردی و حقوق شخصی باشد. آنها استدلال می کنند که هر شخصی می تواند بر اساس اعتقادات و سلیقه خود تصمیم به خالکوبی بگیرد و این تصمیم نباید باعث سرزنش یا قضاوت اجتماعی شود. این گروه همچنین ممکن است خالکوبی را نشانه ای از مدرن شدن و پیشرفت جامعه بدانند.
توتوکشی یا پدیده پاک کردن تتو
روند دیگری که در میان فوتبالیست های ایرانی با پدیده خالکوبی مرتبط است، "توتوکشی" یا پاک کردن تتو است. برخی از فوتبالیست ها که پیش تر اقدام به خالکوبی کرده بودند، اکنون به دنبال پاک کردن یا اصلاح آن هستند. دلایل مختلفی می تواند پشت این تصمیم وجود داشته باشد، از جمله تغییر سلیقه شخصی، پشیمانی از انتخاب طرح یا نوشته ای خاص، یا تلاش برای رعایت هنجارهای اجتماعی و مذهبی.
توتوکشی می تواند یک فرایند طولانی و دردناک باشد، زیرا نیاز به جلسات متعدد لیزر برای از بین بردن رنگدانه های خالکوبی دارد. علاوه بر این، نتیجه نهایی همیشه هم مطلوب نیست و گاهی ممکن است اسکار یا لکه های پوستی به جای بماند. با این حال، افزایش تقاضا برای این خدمت منجر به رشد صنعت توتوکشی در ایران شده است.
تتو خارجی ها
جالب است بدانید که بعضی از فوتبالیست های خارجی league نیز دارای خالکوبی های بسیاری می باشند ، بنابه مسائل تبلیغاتی بالاخص حراست ازسایرین انجام می دهند به عنوان مثال بازیکی مثل سادیو مانه بالاخص مکانهای مختلفی از بدن خود را تتوی تبلیغاتی می کند و خیلی از فوتبالیست ها در لیگ ایران اینگونه رفتار می کنند.
دلایل روی آوردن به تتو
عده ای از روانشناسان معتقدند بر اثر مشکلاتی،که درزندگی روزمره دارند
بوسیله تتو خود را تخلیه می کنند ،موقعی که فردی را می بینیم که خالکوبی را انتخاب کرده است، او از ما تعریف و تمجید مثبتی را که نیاز دارد، دریافت نکرده است و با خالکوبی خود این تعریف و تمجید را به خودش مرحمت می کند و فکر می کند مرفه تر بودن، محبوب تر بودن، اومدن در مرکز توجه را کسب خواهد کرد و رسیدن به این تعریف ها و رسیدن به این خلاء عاطفی می شوند تا به کمک خالکوبی جلب توجه کنند.
تتو از نظر شرع مقدس و نظرات مراجع
انجام تاتو یا خالکوبی می تواند به دلیل یک رفتار فرقه ای و مذهبی و یا به خاطر زیبایی و یا جهت یک عقیده خاص و خیابانی باشد. اساسا در متن شرع مقدس منعی برای خالکوبی دیده نمیشود.در ادامه حکم خالکوبی از دیدگاه مراجع را مرور می کنیم:
آیت الله مکارم شیرازی (مدظله):
سوال:خالکوبی چه حکمی دارد و آیا برای غسل و وضو مشکلی ایجاد می کند؟
هرگاه ضرر خاصی برای بدن نداشته باشد عکس های موجب فساد اخلاق در آن نباشد جایز است و در هرحال برای وضو و غسل مشکلی ایجاد نمی کند.
سوال:آیا خالکوبی در اسلام حرام است؟ چرا؟
حرام نیست مگر اینکه عکس های مستهجن باشد و یا اسامی مقدس که در حال عدم وضو یا جنابت مایه اشکال شود.
آیت الله خامنه ای (دام ظله):
سوال:حکم حضرتعالی درباره تاتو کردن چیست؟
ج) مانع ندارد، و اگر در نظر عرف زینت محسوب می شود باید از نامحرم بپوشانند.
به طور کلی حکم خالکوبی براساس فتوای آیه الله خامنه ای مدظله العالی چنین است:
«خالکوبی حرام نیست و اثری که از آن در زیر پوست می گذارد مانع از رسیدن آب نیست و وضو و غسل با آن صحیح است.»
نظر آیت الله سیستانی در مورد خالکوبی
جواب: خالکوبی کردن آن مانعی ندارد.
معایبی که انسان خالکوبی شده، با آن دست و پنجه نرم می کند
اگر در انتخاب آن حرفه ای و صاحب نظر نباشید همیشه پشیمانی به سراغتان می آید و باید حسابی هزینه کنید تا با pięć یا شش جلسه لیزر графенاز شر آن راحت شوید و یا لااقل بتوانید جای آن را بپوشانید.
مردم غرب که خالکوبی می کنند قصد شخصیت دادن به پدیده ای بی روحی چون بدن را دارند و اگر صاحب معنا نباشد، باید معنای آن پوچی روح باشد.
از دیگر معایب آن است که شاید وقتی به انجامش تشویق شدید اما از آنجایی که خالکوبی سلیقه個人 است دیگر خیلی بعید است بتوانید بتوانید انتخاب همه را دوست داشته باشید پس کناره گیری کنید تا جایی که امکانش هست.در دیدگاه auparson خالکوبی واقعیتی است بی معنا که هر چه آنها برای توجیه آن دست و پا می زنند باز هم کودک درونشان جریحه دارمی شود.
هر چه از خالکوبی خبردار میشوید بیشتر خواهید فهمید که به جای اینکه نقش ناجی یک کسالت عاطفی باشد خود بیشتر مبتلا به کمبودی میشود و بیشتر سعی میکند جبران کند حالا دلیل آن توجه زیاد دیگران یا قابل دیدن بودن بهتر در میان همان هم تاتان باشد.
در آخر همهی حقیقت جامعه خودمان ما را خواهیم دید که متوجه میشویم به شدت دچار تقلید کورکورانه می شویم و بدون آن که بدانیم دقیقا درحال انجام چه کاری هستیم فقط انجامش میدهیم به همین علت است که خودتان می بینید که خالکوبی و پاک کردنش بیشتر از 24ساعت دوام ندارد.
نتیجه گیری
پدیده خالکوبی در میان فوتبالیست های ایرانی یک مسئله پیچیده و چندوجهی است که ریشه در عوامل مختلفی دارد. این تحقیق نشان داد که خالکوبی برای فوتبالیست ها می تواند بیانگر آزادی شخصی، هویت و موفقیت باشد، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است نشانه ای از غرب گرایی و خلاف شئون اسلامی شمرده شود. از دید قانونی، این مسئله در یک منطقه خاکستری قرار دارد، زیرا قوانین موجود به صراحت به آن اشاره نکرده اند. با این حال، از لحاظ فرهنگی و اجتماعی، خالکوبی همچنان یک موضوع بحث برانگیز است که هواداران و مسئولان فوتبال را به چالش می کشد.
در پایان، می توان گفت که فوتبالیست ها به عنوان شخصیت های عمومی و الگو برای جوانان، مسئولیت بزرگی در قبال جامعه بر عهده دارند. درک دلایل روی آوردن آنها به پدیده خالکوبی و ارائه راهکارهایی برای رسیدگی به این مسئله، هم از دید قانونی و هم از منظر فرهنگی و اجتماعی، می تواند به درک بهتر و مدیریت این پدیده کمک کند.اما کماکان باید گفت تتو یا خالکوبی تا جایی که با عفت و اخلاق عمومی در تضاد نباشد مانعی ندارد.
مصطفی لطفی/ پژوهشگر حقوق