بزرگترین خیانت در تعلیم و تربیت ؟

18 فروردین 1402 - خواندن 6 دقیقه - 722 بازدید

بزرگ ترین خیانت؟ در تعلیم و تربیت 

داستان :

قد بلندی داشت . در کنار تخته کلاس ایستاده و سر را به زیر انداخته بود ، در برابر کلمات تحقیرآمیز آموزگار سکوت کرده چیزی نمی گفت ، معلم خیال میکرد ، میتواند با خشونت و تحقیر به طور《خلق الساعه》ذوق ریاضی را در او بوجود آورد ، یا آنکه او را به کار و کوشش بیشتری وادارد . شاگردان همه نگران این صحنه دلخراش بودند . آموزگار نمی دانست که با این کارش بزرگترین ضربه ها را بر روح یک جوان حساس میزند و حس اعتماد و شخصیت او را متزلزل می سازد . آیا با توهین و تحقیر میتوان روح کار و فعالیت را در کسی بوجود آورد . اگر چنین بود همه پیغمبران و راهنمایان بشر هم مردم را تحقیر کرده ، افکار باطل آنان را مورد استهزاء قرار می دادند ، تا شاید از آن دست بردارند .

شاگردان از این صحنه ها ، در باره او زیاد دیده بودند ، پایان این ماجرای غم انگیز ، وقتی بود که برای اولین بار 《آموزگار نقاشی》او را پای تخته برد همه انتظار داشتند ، این بار هم شاهد توهین و تحقیر او باشند . و باز معلم در بی عرضگی و کم هوشی او سخنها بر زبان خواهد آورد ؛ ولی همین که انگشتان او گچ را برداشت و بر صفحه تخته نزدیک شد قدرت ترسیم او آنچنان عالی و درخشان بود که همگان در برابر آن همه استعداد به خضوع درآمدند .نبوغ او از همان ساعت درخشیدن گرفت ، آموزگار به قدرت خلاقه او ایمان آورد . در آن روز همه فهمیدند که در باره او چقدر اشتباه شده و از نظر روحی تا کنون چه لطمه ها به او زده اند ، بعدها این شاگرد استاد نابغه ی بی مانندی گشت . وقتی وارد باغی میشویم ، گلهای خوشبو را تماشا میکنیم و از دیدن چنین منظره هائی لذت می بریم . ولی ناگفته پیداست که هر گلی دارای بو و رنگ خاصی است ، یکی دارای بوی خوشی است ، و دیگری زیبایی فوق العاده ای دارد و سومی جلوه خاصی دارد .

هیچکس امیدی به زنده ماندن و پیشرفت او نداشت ، لذا در دوره مقدماتی تحصیلات خود ساعی نبود ، ولیکن کم کم معلوم شد که " حافظه " شگفت آوری دارد . داروین طبیعی دان معروف ، در اثر مسامحه در درس خواندن و علاقه به ورزش و هنرهای زیبا ، پدرش از او خشمگین بود و مدعی بود که او باعث " ننگ " و بدنامی خانواده است ، ولی یک سفر دریایی و تحقیقات طبیعی که در این سفر او انجام داد ، استعداد خداداد او را شکوفا کرد .

بزرگترین خیانتی که در تعلیم و تربیت کودکان بوجود میآید متزلزل کردن شخصیت کودکان است . توهین ها و تحقیرها ، نقش مهمی را در تزلزل شخصیت آنان دارا میباشد ؛ از این گذشته در به هم زدن آرامش روحی جوانان موثر میباشد و در نتیجه حس اعتماد آنان را کاهش می دهند ، و حال آنکه در این دوران بحرانی جوانان به آرامش و امنیت خاطر بیشتری احتیاج دارند ، چه آرامش نه تنها چشم و گوش و هوش ما را به خوبیها و نعمتهای جهان باز میکند به ما فرصت میدهد تا از زندگی بیشتر بهره مند گردیم . اساس حیات بر محبت است وگرنه هیچ مولودی زنده نمی ماند. جانور تا وقتی به رشد نرسیده اگر از نوازش مادر محروم باشد خواهد مرد . توجه به علاقه های خوب و مشروع دانش آموزان فرصت بسیار مناسبی برای تعلیم و تربیت به دست میدهد ، توجه به علاقه های دانش آموزان هنگام نوشتن هدفهای آموزش و پرورش و تهیه برنامه آموزشگاهها طرفدار زیاد دارد ، حتی برخی مبالغه کرده می گویند که علاقه های شاگردان باید تنها ملاک تعیین و تنظیم هدفهای آموزش و پرورش باشند.1-اصولا باید توجه داشت که بدون علاقه کسی فعالیت نمی کند و هر قدر ممکن است کمتر کار میکند ، در نتیجه تمام چیزهای لازم را یاد نمی گیرد و از لحاظ تربیت ناقص بار می آید .

یک دلیل دیگر لزوم توجه به علاقه های شاگردان را آشکارتر میسازد . هرگاه کار موردعلاقه شاگرد باشد ، می کوشد آن را خوب و صحیح انجام دهد ، در کمال حوصله جزئیات کار را برسی میکند ، اشتباهات خود را پیدا میکند و در نهایت دقت در رفع آنها می کوشد و در نتیجه راه صحیح و موثر انجام کارها را می آموزند ، برای حل مسائل زندگی آماده می گردد . حیوانات هر یک ، از نظری برای انسان مفید بوده و از راه خاصی زیبایی دارند ، هر یک از آنان دارای امتیاز خاصی است ، که در دیگری وجود ندارد ، آیا توقع بیجایی نیست که ما انتظار داشته باشیم افراد انسان هریک در تمام جهات کامل ، با یکدیگر و یکسان باشند ؟ باید قبول کنیم که روحیات و استعدادهای بشری یکسان نیست هر کس در قسمت خاصی فوق العادگی دارد ، و در عوض، در قسمت های دیگر دچار کمبود و نقصان میباشد...

منبع:


آشنایی با تعلیم و تربیت اسلامی صفحه 144...1-