بررسی تاثیر پذیری سبکی تقی دانش از شعرای پیشین
تقی دانش از فضلا و ارباب قلم و از شعرای گمنام صاحب سبک سنتگرای اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی، در اشعار خود، بیشتر از کدام سبک ادبی و از اشعار و افکار کدام شاعران تاثیر پذیرفته است؟ پیش از پاسخ به این سوال اصلی در این پژوهش، مواردی در خصوص زندگانی شاعر، سبک شعری و آثار وی بیان میگردد. پس از ذکر پیشینه تحقیق، تاثیر پذیری شاعر از شعرای سبکهای خراسانی، آذربایجانی، عراقی، مکتب واسوخت و سبک هندی، مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. بیشترین تاثیر پذیری تقی دانش، به تبعیت از شعرای قبل از خود، بخصوص شعرای نیمه دوم قرن هشتم و نیمه اول قرن نهم هجری، از سبکهای پیشین در سه جنبه مهم سبک شناسی بوده است:
- مواردی که شاعر، با تاسی از سبک شعری پیشینیان، اشعار شعرای قبل را خود را از حیث موسیقی بیرونی شعر( وزن و عروض) و موسیقی کناری( قافیه و ردیف) یا سطح آوایی، مورد استقبال قرار داده و به جوابگویی از اشعار آنان پرداخته است.
- مواردی که شاعر، به تبعیت از سبک و اسلوب شعرای پیش از خود، در وزن و قافیه و ردیفی دیگر یا در همان وزن و قافیه و ردیف ، به بیان معانی و مضامین و دورن مایه های فکری پیشینیان پرداخته است.
- مواردی که شاعر با تاسی از سبک شعری شعرای پیشین، از حیث زبانی و لغوی، از ترکیبات و عبارات و اصطلاحات شعری شعرای پیش از خود، در تقویت افکار و عقاید شاعرانه خود سود برده است.