🔺️نکات بیست گانه شناختی از پاکستان

12 فروردین 1402 - خواندن 3 دقیقه - 372 بازدید


بعد از تجزیه شبه قاره هند به رهبری محمدعلی جناح در اوت 1947 شکل گرفت.

با 172 میلیون نفر جمعیت، ششمین کشور پرجمعیت جهان است.

هفتمین ارتش بزرگ جهان را دارد.

عرصه سیاسی پاکستان را ارتش، سیاستمداران و اسلام گراها تشکیل می دهند.

تقابل جدی با هند بر سر منطقه جامو و کشمیر دارد.

پاکستان به دلیل نزدیکی جغرافیایی و اشتراکات قومی، مذهبی و فرهنگی یکی از تاثیرگذارترین بازیگران در افغانستان است.

(سازمان اطلاعات داخلی) بلندمرتبه ترین مقام در سازمان اطلاعات و یکی از سه شاخه مهم سازمان های اطلاعاتی پاکستان می باشد.

طالبان به عنوان مهم ترین بازیگر غیردولتی در صحنه افغانستان، در جهت دهی به یک دولت دوست یا برهم زدن ثبات و امنیت در این کشور در سیاست خارجی پاکستان اهمیت دارد.

در دوران اول حکومت طالبان در افغانستان، پاکستان بهترین روابط را با آن کشور داشت.

پاکستان با حکومت طالبان یا نزدیک به طالبان می تواند از حضور هند در افغانستان جلوگیری کند و ضمن آن در درگیری با هند تنها نمی ماند.

روسیه بی ثباتی در افغانستان را دلیل حضور آمریکا در منطقه آسیای میانه و زمینه ای برای کاهش نفوذ خود می داند، لذا در این زمینه با پاکستان مخالف و به دلیل ایجاد فعالیت پاکستان برای زمینه سازی حضور آمریکا و پایگاه های آن مورد اعتراض روسیه بوده است.

هند می خواهد از طریق افغانستان به غرب آسیا دسترسی داشته باشد و سیاست های آن در قبال افغانستان در مقابل پاکستان قرار دارد.

ایران نخستین کشوری بود که در اوت 1947 استقلال پاکستان را به رسمیت شناخت و پاکستان نیز در فوریه 1979 نخستین کشوری بود که انقلاب اسلامی ایران را به رسمیت اعلام کرد.

ایران اولین کشوری بود که در پاکستان سفارت دایر کرد و محمدرضا پهلوی نخستین رییس دولتی بود که به پاکستان سفر کرد.

علارقم روابط بسیار نزدیک ضیاالحق و محمدرضا پهلوی، ضیاالحق در اوضاع بحرانی ایران یکی از اعضای کابینه خود را در سال 1978 به فرانسه برای دیدار با امام خمینی(ره) اعزام کرد.

به مناسبت ارتحال امام خمینی(ره) پاکستان 10 روز عزای عمومی اعلام و پرچم های خود را در سراسر کشور نیمه افراشته در آورد.

سیاست خارجی تجدیدنظر طلبانه ایران با گرایش اسلام سیاسی شیعی، موجب نزدیکی پاکستان به کشورهای خلیج فارس و عربستان برای حفظ وضع موجود شد.

ایران باید میان ائتلاف های پاکستان _افغانستان_ ایران، یا هند_ افغانستان_ ایران یک کدام را انتخاب کند. یا اینکه از این دو دسته به عنوان اهرم در جهت منافع خود استفاده کند.

درحال حاضر میان ایران، پاکستان و افغانستان و آمریکا و حتی عربستان نوعی همسویی ناخواسته در مسئله افغانستان شکل گرفته است.

نقطه قوت سیاست خارجی پاکستان تلاش برای شکل نگرفتن مثلث هند، آمریکا و افغانستان است که این اتفاق خطرات امنیتی جدی و حتی تجزیه پاکستان را به دنبال خواهد داشت.