مستندنگاری کارکنان صنعت نفت در نمایشگاه عکس "بایگانی بدن ها"
میراث صنعتی نفت در ایران، وجوه مختلفی دارد و یکی از این وجوه مستندنگارانه؛ کارت های شناسایی کارکنان این صنعت، در طول تاریخ یکصد و چند ساله فعالیت نفت در ایران هستند.
نمایشگاه عکس با عنوان؛ "بایگانی بدن ها" با چنین موضوعی در تهران برگزار و مسلم عباسی، عکاس و از کارشناسان حوزه ی میراث صنعتی نفت در ایران، در قالب این نمایشگاه، هجده عکس منتخب خود از کارت های پرسنلی تاریخی کارکنان صنعت نفت در پالایشگاه آبادان را طی دو هفته، از تاریخ نهم مردادماه۱۴۰۳ در کافه فرهنگی شرق در تهران به مخاطبان ارائه نموده است.
مسلم عباسی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت؛ اولین رویارویی تاریخی ایرانیان و مدرنیته، با ظهور شرکت نفت در جنوب غربی ایران اتفاق افتاد و در جریان این رویداد، دوربین عکاسی نقشی اساسی در اعمال قدرت کمپانی نفت در جامعه ی سنتی ایران آن روزگار داشت.
عباسی افزود؛ "مدرنیته"ی نفتی، ابتدا بدن افراد را با ابزار عکس برداری ثبت کرد و سپس به همراه اطلاعات فردی دامنه دار از تبار، گذشته، زندگی شخصی و زیست اجتماعی آنها را در پرونده های شان گردآوری کرد.بدین ترتیب؛ "فرد" به یک "شماره" تبدیل شد.
کارشناس سابق مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با بیان اینکه؛ کارت شناسایی شکل ظاهری ساز و کار اعمال قدرت کمپانی نفت بود، افزود؛.داده های کلان تر از زندگی فرد در بایگانی ها گردآوری می شد و گویی بخشی از وجود افراد در آنجا نگهداری می شد. بدین ترتیب؛ افراد قابل ردیابی، پیگیری و شناسایی بودند.در واقع؛ این محکومان پرونده دار اولین قهرمانان ایرانی در مواجهه با مدرنیته غربی بودند.قهرمانانی که قربانی سازوکار بوروکراتیک قدرت شدند.
عباسی، در توصیف نگاه خود به سوژه ی مذکور توضیح داد؛ کارگران با ورود به کمپانی نفت، بدن خود را به کار می گرفتند و کارفرمایان بر بدن آنها یک شماره ثبت کرده و آن را با تمام جزئیات زیستی به همراه مدارک شخصی و عکس پرسنلی در پرونده های شان به بایگانی می سپردند.سوابق افراد نقش مهم و پایه ای برای ادامه کار و طی مدارج بالاتر داشت.کارگران با دریافت مزد در زمان اشتغال و حتی بعد از کار و به هنگام بازنشستگی، همیشه زیر سایه ی کمپانی بودند و بدین ترتیب قادر به خروج از هنجارهای شرکت نفت و اتوریته یا نظام حاکم بر آن نبوده و تبدیل به جزئی از اجزای اعمال قدرت در جامعه می شدند.
مسلم عباسی متولد ۱۳۶۲ در اردبیل و دانش آموخته ی عکاسی خبری از دانشکده خبر تهران در سال۱۳۸۳ است.وی علاوه بر عکاسی خبری در زمینه ی عکاسی صنعتی و تاسیساتی به ویژه صنعت نفت ایران نیز فعالیت می کند و طی اشتغال در شرکت ملی نفت ایران در برگزاری نمایشگاه ها و برنامه های متعددی در صنعت نفت نیز حضور داشته است.
طراحی و اجرای بخش نمایشگاهی مرکز اسناد صنعت نفت در شهر ری و همچنین طراحی و اجرای نمایشگاه موضوعی مدیریت موزه ها وزارت نفت در تهران، از جمله کارهای این عکاس و کارشناس حوزه میراث صنعتی و تاریخ نفت هستند.او علاوه بر کارها در سطح شرکت ملی نفت و وزارت نفت،چندین نمایشگاه فردی و گروهی در سطح عمومی نیز برگزار نموده.از جمله اولین نمایشگاه او از عکس هایش تحت عنوان؛ "نگاه" که یک دهه قبل و در آبان ماه ۱۳۹۲ در تهران برگزار شده و طی آن؛ عکس هایی با موضوعات مرتبط با سفرهای عکاس به مناطق جنوب کشور و شرکت های پتروشیمی، نمایش و با استقبال مخاطبان مواجه شده بود.
نمایش؛ "بایگانی بدن ها" از روز سه شنبه، نهم مرداد۱۴۰۳ به مدت دو هفته در کافه شرق برگزار می شود و ۹ عکس در هفته اول و ۹ عکس در هفته دوم به روی دیوار خواهد رفت.
کافه شرق در میدان فاطمی پایتخت، خیابان بهرام مصیری، پلاک ۲۲ و طبقه زیرین دفتر روزنامه شرق واقع است و بازدید از نمایشگاه مذکور برای عموم علاقه مندان آزاد و رایگان است.