چرا نوجوانان به تاب آوری نیاز دارند؟

6 تیر 1403 - خواندن 8 دقیقه - 487 بازدید

چرا نوجوانان به تاب آوری نیاز دارند؟
همه نوجوانان در شرایط عادی با چالش های روزمره ای مانند نزاع با دوستان، نتایج ناامیدکننده امتحانات و یا عدم موفقیت ورزشی رو به رو هستند. فرزند شما برای بهبود و درس آموختن از این چالش ها به تاب اوری نیاز دارد.

اما نوجوانان دیگری، با چالش های جدی تری مانند فروپاشی خانواده، وجود بیماری در خانواده، یا مرگ عزیزان مواجه هستند. ناتوانی (معلولیت)، مشکلات یا اختلالات یادگیری، مشکلات سلامت روان، بیماریهای مزمن و چالش هایی از این دست روبه رو هستند.

تاب آوری، چیزی فراتر از فقط مقابله کردن است
تاب آو
ری آمادگی بیشتری برای یافتن راه های جدید جهت غلبه بر چالش ها و دستیابی به اهداف تان ارایه فراهم خواهد کرد اگر چه ممکن است مخاطراتی نیز بهمراه باشد اما فرصت هایی را نیز برای رشد و اعتماد به نفس همراه دارد.

الف) نقش عزت نفس و شفقت به خود در ایجاد تاب آوری:
عزت نفس و
شفقت به خود از مولفه های مهم تاب اوری هستند. اگر فرزند شما عزت نفس داشته باشد، به این باور می رسد که فرد مهم و با ارزشی است و دیگران بایستی با احترام با او برخورد کنند. بعلاوه، فرزندتان با جلوگیری از رفتارها و موقعیت های پرخطر، از خودش بیشتر محافظت می کند. همچنین، حس قدرت و عزت نفس به فرزندتان کمک می کند تا در برابر زورگویی، کمتر آسیب پدیر باشد.

شفقت به خود، به این معنی است که با خودتان مهربان باشید حتی اگر اتفاقات آن طور که انتظار داشتید، پیش نرفت. این موضوع در تاب اوری بسیار حائز اهمیت است چرا که به نوجوانان کمک می کند تا با شکست ها، اشتباهات، مشکلات و سایر شرایط دشوار،به گونه ای مثبت برخورد کنند.

به عنوان مثال، اگر فرزندتان برای تیم ورزشی انتخاب نشده باشد، ممکن است به خودش بگوید:” بازهم فرصت هست ، من باز هم تلاش خواهم کرد این بار بیشتر و بهتر .” یا “من به تمرین ادامه خواهم داد و دوباره امتحان می کنم.”

همدلی، احترام به دیگران، مهربانی، انعطاف، صداقت و همکاری، با تاب آوری مرتبط هستند که شامل این موارد می شوند: نشان دادن نگرانی و توجه به افرادی که به حمایت نیاز دارند، پذیرش تفاوت افراد، دوستانه و صمیمی بودن، عدم زورگویی یا سو استفاده از دیگران و پذیرفتن مسئولیت کارهایتان.

اگر فرزند شما این نگرش ها و رفتارها را در برخورد با دیگران نشان می دهد، به احتمال زیاد در مقابل، پاسخ مثبتی دریافت می کند. این امر به فرزند شما کمک می کند تا حس خوبی به خودش داشته باشد.

داشتن یک رابطه محکم و پرمحبت با شما و برقراری ارتباط با شما، پایه و اساس همه این خصوصیات و ارزش ها در فرزندتان است. اگر شما به فرزندتان، عشق و احترام نشان دهید، او به خودش و دیگران بیشتر اهمیت خواهد داد.


تاب آوری و سلامت روان نوجوانان بسیار مهم است

 زیرا این دوره از زندگی، دوره تغییرات فیزیکی، هیجانی و اجتماعی مهمی است که می تواند بر سلامت روان آنها تاثیر بگذارد.

 در ادامه به طور کامل به اهمیت تاب آوری و سلامت روان نوجوانان می پردازیم:


نوجوانی دوره بلوغ و تغییرات فیزیکی سریع است که می تواند باعث ایجاد چالش های هیجانی شود. نوجوانان ممکن است احساس ناامنی، استرس و اضطراب داشته باشند. داشتن تاب آوری به آنها کمک می کند تا با این تغییرات سازگار شوند و سلامت روان خود را حفظ کنند.

نوجوانی همچنین دوره تغییرات اجتماعی مهمی است. نوجوانان شروع به جدا شدن از والدین و ایجاد روابط دوستانه و عاطفی جدید می کنند. این می تواند چالش برانگیز باشد و باعث ایجاد استرس شود. تاب آوری به نوجوانان کمک می کند تا با این چالش ها مقابله کرده و روابط سالم برقرار کنند.

نوجوانی همچنین دوره مهمی برای پیشرفت تحصیلی است. نوجوانان با فشارهای زیادی مواجه می شوند، از جمله امتحانات، پروژه ها و انتظارات والدین. تاب آوری به آنها کمک می کند تا با این فشارها مقابله کرده و به طور موثر یاد بگیرند.

نوجوانانی که تاب آوری بالایی دارند، کمتر در معرض مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب قرار دارند. آنها همچنین کمتر به رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر و الکل متمایل هستند.

تاب آوری به نوجوانان کمک می کند تا با چالش ها و استرس های زندگی مقابله کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند. آنها احساس شادی، رضایت و هدفمندی بیشتری خواهند داشت.

تاب آوری و سلامت روان نوجوانان بسیار مهم است زیرا به آنها کمک می کند تا با چالش های این دوره از زندگی مقابله کرده و به طور موثر رشد و پیشرفت کنند. والدین و مربیان می توانند با ارائه حمایت و آموزش مهارت های مقابله ای، به نوجوانان در ایجاد تاب آوری کمک کنند.


تاب آوری شناختی رفتاری کودکان یک کتاب کار است

 

شناختی رفتاری به فرآیندهایی اطلاق می شود که افراد به وسیله آن، محیط خود را از طریق افکار، احساسات و اعمال خود درک، پردازش و به آن پاسخ می دهند.

تاب آوری رفتاری شناختی، در زمینه کودکان، شامل توسعه مهارت ها و راهبردهایی است که به آنها کمک می کند تا با ناملایمات، استرس و احساسات منفی کنار بیایند و در نهایت تاب آوری و بهزیستی را ارتقا دهند.


در چارچوب مطالعه مداخلات شناختی رفتاری ، تاب آوری یا resiliency برای علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان، تاب آوری شناختی رفتاری از طریق مداخلاتی به دست می آید که به کودکان مهارت های شناختی، حل مسئله و اجتماعی می آموزد.

 هدف این مداخلات تقویت توانایی کودکان در مدیریت موثر احساسات،افکار و رفتارها، در نتیجه کاهش علائم افسردگی و ارتقای سلامت روان کلی است.

شناختی رفتاری (CBT) یک روش درمانی است که به فرد کمک می کند تا به شکل دیگری فکر کند و در نتیجه، با رفتارهای سالمتری در برابر حوادث ناگوار برخورد کند.

 این روش در دو مرحله انجام می شود:

درگام اول رواندرمانگر تلاش می کند تا طرز تفکر بیمار در مورد خود، اطراف و دیگران را درک کند.
در گام دوم رواندرمانگر سعی می کند تا مسائل و مشکلاتی را که باعث ایجاد اختلالات روانی شده اند، پیدا کند. این روش به فرد کمک می کند تا با تغییر طرز تفکر، با ناملایمات بهتر برخورد کند

تاب آوری شناختی رفتاری کودکان یک کتاب کار است که فعالیت های سرگرم کننده ای را ارائه می دهد که مبتنی بر درمان شناختی-رفتاری (CBT) و روانشناسی مثبت است.

کتاب خانم دکتر فلدمن به کودکان کمک می کند تا ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد انعطاف پذیری و تاب آوری در مواجهه با استرس را کشف کنند.

تمرینات این کتاب به ایجاد تاب آوری کودکان و سرسختی روانشناختی کودکان کمک می کند.

این کتاب کار توسط دکتر کارن باروک فلدمن(Caren Baruch-Feldman) و خانم ربکا کومیزیو نوشته شده و به یکی از بهترین کتابهای توصیه شده برای مشاوران و روانشناسان تبدیل شده است. تاکنون بیش از 1.6 میلیون نسخه از این کتاب در سراسر جهان فروش داشته است.

کتاب کار مذکور با ترجمه دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری ایران و دکتر سارا هیات روانشناس بالینی ترجمه و انتشارات ورجاوند آن را منتشر کرده است.