رقیه محمدیان مصمم
7 یادداشت منتشر شدهشترمرغ
جیره و نحوه تغذیه شترمرغ
خلاصه :
شترمرغ پرنده ای تک معده ای وگیاهخوار می باشد ودرخوردن غذا با رغبت وانگیزه بالا اقدام نموده که بسیار مهم و حیاتی برای پرنده می باشد . درتنظیم جیره غذایی شترمرغها چنانچه ازکنجاله تخم پنبه استفاده شده باشد سموم گوسیپول پنبه موجود درکنجاله را نباید ازنظر دور داشت .
میزان نمک موجود درجیره نباید از 5 درصد افزایش یابد وبرای رفع نیاز آب بدن از آب تمیز وقابل دسترس بمقدار آزاد باید دردسترس پرنده قرار گیرد . میزان آب مورد نیاز شترمرغ مشابه با سایر حیوانات مناطق حاره وبیابانی از قبیل بزکوهی و شترمی باشد علیرغم اینکه در میزان جیره آب مصرفی بین آنها تفاوتهایی دیده می شود و نسبت بین مصرف ماده خشک غذا با آب به نسبت 2به 3 می باشد
ترکیب جیره غذایی شترمرغ مشابه با آهو می باشد هرچند دراین پرنده تفاوتهایی از نظر خوردن بعضی ازسنگهای سیلیسی با پستانداران که اجازه خوردن آن را ندارند دیده می شود بنابر این نگهداری شترمرغها بصورت گله ای می تواند یک مزیت محسوب گردد .
جیره شترمرغ ، تغذیه با مواد گیاهی وهضم آن :
خوارک شترمرغ عمدتا از گیاهان سبز ، دانه های غلات ، بذر گیاهان ، علوفه های آبدار و حشرات کوچک تشکیل شده است . شترمرغ بالغ بطور روزانه ودرمقایسه با گاو سه مرتبه با مواد خشک کنسانتره ای بمیزان 5/2 – 5/7 درصد وزن بدن تغذیه می کند .
درمزارع پرورش شترمرغ بالاترین هزینه مربوط به خوراک پرنده می باشد ودرسیستم استفاده از چرای آزاد هرهکتار زمین یونجه کاری جوابگوی تامین غذای 8 قطعه شترمرغ خواهد بود . درطی پرورش جوجه با شرایط نرمال چنانچه ازتغذیه کافی و مناسبی برخوردار باشد بندرت دچار بیماری می شود . تغذیه نقش بسیار حیاتی در پرورش شترمرغ دارد و شترمرغها به تغذیه مناسب طی 210 روز اول زندگی نیازمند می باشند وپس ازاین مرحله وارد مرحله نگهداری و بعد از 330 روزه گی وارد سیکل کشتار شده وجیره آنها در هریک از این مراحل عوض می شود . بنابر این بسیار مهم است که جوجه ها در مراحل پرورش بمیزان کافی خوراک با کیفیت دراختیار داشته باشند تا به وزن ایده ال 90 – 100 کیلو گرم درحداقل زمان ممکن برسند .درشرایط آزاد در طبیعت جوجه ها یاد می گیرند چگونه با الگو برداری از والدین ویا سایر پرنده ها وحیوانات رفتار تغذیه ای پیدا کرده بتوانند چرا کنند .بهمین منظور درسیستمهای پرورش صنعتی و بسته ازیک مادر مصنوعی یا یک جوجه مسن تر برای آموزش جوجه ها ی جوان تراستفاده می شود تا بتوانند روش غذا خوردن را بیاموزند . تغذیه بموقع جوجه ها بستگی به نحوه استفاده جوجه دردوران 14 – 10 روزه اول زندگی ازکیسه زرده دارد بنابر این جوجه ها باید دراین مقطع زمانی اززرده به نحو مطلوب استفاده کرده تا از قدرت رشد ونمو وایمنی بالا برخوردار باشند .