ضرورت بهره مندی از مشاوره در مسائل حقوقی
[ضرورت بهره مندی از مشاوره در مسائل حقوقی]
در زندگی و جوامع امروزی باتوجه به پیشرفت علم وحتی تکنولوژی ها و اموراتی که افراد با آن سروکار دارند ، در طول زندگی و یا به صورت روزمره ،با مسائل و علومی سروکار پیدا می کنیم که گاها ،از دانستن آن یا بی اطلاعیم و یا نسبت به آنها اطلاعات تکمیل و جامعی نداریم.
در این جوامع که اکثر کارها به صورت مدرن و تخصصی صورت می گیرد، نیازمند به نیروی کار متخصص است .
همانگونه که افراد برای مشاوره تشخیص سلامت از پزشک نظر می خواهند ،برای مسائل حقوقی هم مشورت با مشاور حقوقی یا وکیل ضروری است ،چرا که اگر افراد بدون مشورت با یک فرد متخصص و صلاحیت دار ،از نظر علمی و شخصی ،اقدام به انجام کاری بنمایند ،ممکن است به هدف و مقصود و یا حتی خواسته خود نرسند .
دقیقا در بعد مسائل حقوقی و پیگیری آن ،چنانچه افراد بدون مشورت و گرفتن مشاوره اقدام به شکایت و طرح دعوا کنند ،ممکن است وقت خود و دیگر متخصصان مرتبط با این حیطه و حرفه را هم تلف و حتی خود خسارت کنند ،به طوری که در مسائل مرتبط با طرح دعاوی ،چنانچه یک دعوا به طرز غلط در مراجع قضایی طرح شود از وقت دادگاه ها و قضات و نیروهای مراجع قضایی نیز به نوعی تلف شده است ،چرا که موضوع دعوا به اطاله دادرسی انجامیده و بعضا ممکن است دعوای فوق با امر مختومه پایان یابد و امکان طرح دعوای مجدد از فرد نیز ،دیگر سلب شود .و حتی در مواردی اگر طرح دعوا بدون آگاهی از قوانین و مقررات انجام شود ،ممکن است محرومیت همیشگی را برای فرد به وجود بیاورد.
بنابر مطالب یاد شده مشاور حقوقی می تواند مانع از رسیدن به چنین مسائلی گردد و درنتیجه افراد به حقوق خود می رسند .
مشاوره حقوقی از جمله خدمات پر اهمیتی است که هریک از وکلا و یا موسسه های حقوقی و افراد آگاه به مسائل حقوقی و کارشناسان این رشته اقدام به ارائه آن می نمایند.
بهره مندی از مشاوره حقوقی ،نقطه عطفی در هرپرونده حقوقی خواهد بود ،به نحوی که اولین و مهم ترین قدم برای موفقیت در هر مسئله ای اطلاع از قوانین درست آن است و این امر نیازمند به مشاوره حقوقی دارد .
البته می توان به علم و دانش افراد یاد شده اعم از وکلا و کارشناسان حقوقی نیز اشاره داشت، که می تواند در روند حل چنین مسائلی بسیار تاثیرگذار باشد.
لازم به بیان است که بهترین زمان برای دریافت مشاوره حقوقی، قبل از انجام هراقدامی است ،زیرا قدم گذاشتن به یک بحران حقوقی ،کیفری،و یا حتی تجاری و اداری ،نیازمند یک راهنمای باتجربه و با دانش است تا شما را در مسیر درست قرار و به سمت هدف مورد نظر هدایت بنماید .
اما در جامعه مان اغلب افراد پس از آنکه در مسئله حقوقی و قانونی دچار زیان و خسران و مشکل می شوند اقدام به گرفتن مشاوره از وکلا و کارشناسان حقوقی می نمایند.به نحوی که با نداشتن اطلاعات کافی خود را در روند مسائل حقوقی و قانونی قرار می دهند که از آن هیچ سررشته ای ندارند و اغلب گمان می برند که اگر در قبال گرفتن مشاوره از وکیل یا کارشناس حقوقی بخواهند هزینه ای بپردازند ،این هزینه برایشان نوعی ضرر به حساب می آید ،اما چنانچه عرصه را بر خود تنگ می بینند و حتی فرصت های قانونی خود را از دست می دهند برای جلوگیری از خسارات وارده ،آنگاه خود را به حضور وکیل و کارشناسان حقوقی نیازمند می بینند و حتی گاهی افراد چنان فرصت هایشان را از دست داده اند که دیگر حتی هیچ وکیل و کارشناس حقوقی نمی تواند اقدام قانونی برای شخص و اشخاص انجام دهد و گاها افراد در این گونه مواقع از وکلا و کارشناسان حقوقی انتظار معجزه دارند .در نتیجه این افراد هستند که متضرر می شوند و به نوعی نمی توانند به حق و حقوق خود برسند ،و چه بسا با انجام اقدامات و اعمال غلط ،از مقصود و هدف خود دورتر و گاها دست یابی به آن را ،دیگر برای خود ناممکن و ناشدنی می پندارند .
در برخی از پرونده ها حضور وکیل ضرورت دارد اما در برخی دیگر از پرونده ها و مسائل حقوقی، مشاوره حقوقی نیز با متخصصان کفایت می کند.
آنچه که بیشتر قابل اهمیت است آن است که در پروسه بهره مندی از مشاوره از وکلا و کارشناسان ، علاوه بر آگاه شدن نسبت به قوانین و مقررات و حقوق یاد شده در آن ها،از تجربه و مهارت این افراد در حرفه و تخصص خود هم استفاده می گردد که خود بزرگترین مزیت بهره مندی از مشاوره با وکلا و کارشناسان است .
اما شاهدیم که گاها افراد در جامعه مان به مشاوره با افراد عادی نسبت به مسائل حقوقی و قانونی خود اکتفا می کنند ،که این خود می تواند حادث شدن مشکلات دیگری را نیز به دنبال داشته باشد، چرا که باید دانست که فرد مشاور اولا باید از قوانین و مقررات مربوط به مسائل حقوقی کاملا آگاه باشد و ثانیا با داشتن قدرت تحلیل مسائل مختلف بتواند راهنمایی های لازم را در مسائل حقوقی مختلف به اشخاص حقیقی و حقوقی و افراد نیازمند به این مشاوره ها ارائه نماید.
از فواید مشاوره حقوقی آن است که به افراد این امکان را می دهد از قوانین وضع شده برای حل اختلاف یا بر طرف کردن مسائل خود به نحو صحیح و مطلوب استفاده کنند ،زیرا استفاده از قوانین دشوار و حتی غیر ممکن است به دلیل آنکه قوانین با ادبیات حقوقی نگاشته شده و استفاده از آن ها نیازمند مهارت و تخصص خاص خود است .
از دیگر فواید مشاوره حقوقی می توان به ،اختصاص دادن زمان کم تر نسبت به حل و برطرف کردن مسائل حقوقی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی اشاره داشت ،چرا که مسائل حقوقی بسیار دقیق هستند و هر کلمه ای که در یک دعوای حقوقی بر زبان جاری شود ، می تواند بار حقوقی را بر دوش گوینده بگذارد .
اما در قوانین طریقه بهره مندی و استفاده از وکلا در دعاوی به طور صریح مشخص شده است ،انتظار می رود قانونگذار نسبت به بهره مندی آسان تر از وکلا در دعاوی ،برای مردم تمام اهتمام و تلاش خود را به کار ببندند تا افراد از حق داشتن وکیل و دفاع از حقوق خود محروم نباشند.
ایمان مشایخی فر
کارشناس و مشاور حقوقی