سید علیرضا شجاعی
مشاور رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی / عضو هیأت مدیره و دبیرکل انجمن مهندسی صنایع ایران
3 یادداشت منتشر شدهمهندسان صنایع، تحول آفرینان در مسیر توسعه ملی

بیانیه نوزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع
بسم ا... الرحمن الرحیم
با تبریک دهه کرامت، میلاد با سعادت امام رضا (ع) و گرامیداشت یاد و خاطره اساتید فقید رشته مهندسی صنایع؛
انجمن مهندسی صنایع ایران در سال 1378 متولد شد و با تلاش همگانی اساتید، دانش آموختگان و دانشجویان این رشته، به ربع قرن سابقه فعالیت رسیده است.
انجمن مهندسی صنایع ایران در سال 1380 یعنی کمتر از دو سال بعد از تاسیس، و به پشتوانه دانشگاه ها و جامعه مهندسی صنایع کشور رویدادی بنا نهاد که اکنون معتبرترین و بزرگترین رویداد ملی در حوزه مهندسی صنایع به شمار می رود. "کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع"، امروز نوزدهمین دوره خود را به میزبانی انجمن مهندسی صنایع ایران در دانشگاه صنعتی امیرکبیر پشت سر گذاشت.
نوزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع با هدف تبادل دانش، مفاهیم، روش ها و روند های جدید این رشته از یک سو و بررسی و تحلیل مسائل روز ملی و بین المللی از منظر مهندسی صنایع، از سوی دیگر، و با محوریت «مهندسی صنایع؛ چرخش های تحول آفرین، هوشمندسازی، داده محوری» در تاریخ های 26 و 27 اردیبهشت ماه سال 1403، برگزار شد.
علت انتخاب این عنوان، موضوعات روز کشور از جمله برنامه هفتم توسعه، محوریت تولید و اقتصاد دانش بنیان در نامگذاری های سال، توجه به هوش مصنوعی و تحولات فناوری، و نیز لزوم توجه دادن مسوولان و جامعه به کاربردهای متعدد و متنوع رشته مهندسی صنایع در این حوزه ها بود. همچنین پرداختن به فرصت هایی که ناشی از این شرایط، پیش روی مهندسان صنایع قرار دارد.
امسال نیز همچون گذشته، مقالات متعدد و متنوعی به دبیرخانه کنفرانس واصل شد. همچنین اولین دوره مسابقات جام بهره وری با عنوان «بهجام» با حمایت سازمان ملی بهره وری، مشارکت انجمن مهندسی صنایع ایران و همکاری دانشکده های مهندسی صنایع و دانشجویان و دانش آموختگان سراسر کشور در سه بخش برگزار گردید.
اینک در پایان کنفرانس نوزدهم، مواردی به عنوان بیانیه این رویداد بزرگ و مهم علمی-کاربردی اعلام می گردد که انتظار می رود ضمن توجه جدی همه ذینفعان، در سریعترین زمان، بکار گرفته شود.
انتظار از مسوولان محترم!
1. بر اساس پژوهش های صورت گرفته، اهمیت و نقش مهندسی صنایع در دنیا نه تنها کاهش نیافته بلکه فزاینده است. انجمن مهندسی صنایع ایران به نمایندگی از جامعه مهندسی صنایع کشور تاکید می نماید که راه توسعه کشور در وضعیت فعلی، بهره گیری از مفاهیم، ابزارها و تکنیک های مهندسی صنایع است و مهندسان صنایع، تحول آفرینان در مسیر توسعه ملی هستند. لذا از روسای قوای سه گانه، مسوولان دستگاه های اجرایی، مدیران هلدینگ ها و شرکت های بزرگ و مدیران عامل بنگاه های تولیدی و خدماتی کشور انتظار می رود از دانش مهندسی صنایع در تصمیم سازی و تصمیم گیری ها، کمال استفاده را داشته باشند و نیز راه اندازی واحد مهندسی صنایع را در مجموعه های خود در دستور کار قرار دهند.
2. همگان می دانیم که متاسفانه کشور، گران اداره می شود. با این گستره منابع خدادادی از جمله نفت، معادن، موقعیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی و سرمایه انسانی تحصیل کرده، قاعدتا مردم باید ثروتمند و در رفاه باشند. لذا برای گره گشایی از مشکلات مردم؛ نیاز به عزم بر حل مساله، اهتمام به تفکر و نگاه سیستمی، اعتقاد به انجام درست کارهای درست، بهبود بهره وری، افزایش کیفیت و چابکی فرآیندها و شفافیت است؛ حضور مهندسان صنایع در رده های مدیریتی و مشاوره ای و اتاق های فکر و ایده پردازی و سیاستگذاری، راهکاری برای ثروت آفرینی در کشور و گسترش رفاه و آسایش برای جامعه می باشد.
3. هم اکنون دانش آموختگان و دانشکده ها و اساتید مهندسی صنایع آمادگی دارند در قالب یک همکاری همه جانبه با محوریت انجمن مهندسی صنایع ایران در تدوین، اجرا، کنترل و بهینه سازی سازوکارهای تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی برنامه هفتم توسعه و رشد 12 درصدی صنعت، پیش بینی پذیری اقتصاد، افزایش مشارکت مردم در تولید و تحقق ارتقای بهره وری ایفای نقش نمایند.
4. استارتاپ های مبتنی بر هوش مصنوعی در آینده کشور حائز اهمیت هستند و کشورها سرمایه گذاری های زیادی در این زمینه داشته و برنامه ریزی های گسترده ای کرده اند. انتظار می رود مسوولان توجه بیشتری به این حوزه داشته و در مسیر رشد، ملی، منطقه ای و بین المللی کردن آنها، حمایت ها و تسهیلات لازم صورت پذیرد.
انتظار از وزارت علوم و روسای گرامی دانشکده ها و اساتید محترم مهندسی صنایع!
5. به روز بودن، پرکابرد بودن و متمایز شدن رشته مهندسی صنایع نسبت به سایر رشته ها، ماحصل تدبیر بازمهندسی مستمر این رشته و ایجاد گرایش هایی مرتبط با نیازهای جامعه مثل گرایش مهندسی سیستم های سلامت، گرایش مهندسی مالی، گرایش مدیریت نوآوری و فناوری، گرایش کارآفرینی، گرایش لجستیک و زنجیره تامین، گرایش مدل سازی سیستم ها و تحلیل داده ها، گرایش مدیریت پروژه و سیستم های تولیدی و خدماتی است. این روند همچنان باید تداوم یابد. انتظار می رود وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این زمینه بیش از پیش همراهی و تسهیلگری نماید. شاخه مهندسی صنایع فرهنگستان علوم، کارگروه تخصصی برنامه ریزی درسی مهندسی صنایع در وزارت علوم و انجمن مهندسی صنایع ایران و روسای دانشکده های مهندسی صنایع نقش پررنگ و وظیف سنگینی در این زمینه دارند.
6. انجمن مهندسی صنایع ایران به عنوان نهاد و تشکل علمی رسمی جامعه مهندسی صنایع پیشنهاد می نماید تا با تشکیل کارگروهی از دانشکده های مهندسی صنایع سراسر کشور، نسبت به نحوه ورود فناوری های نوظهور و دیجیتال و هوش مصنوعی به برنامه های درسی این رشته و حتی رشته های دیگر با هدف کمک به اشتغال دانشجویان اقدام گردد و ساز وکاری طراحی شود تا اقدامات انجام شده به یک جریان سازی ملی بیانجامد. حرکت به سمت تصمیم گیری هوشمند، بهینه سازی مبتنی بر داده و بکارگیری و ارتقای مهارت های فناوری دیجیتال از نیازهای امروز و آینده است که به شدت تاکید می شود در بازنگری آموزش های رشته مهندسی صنایع مورد توجه واقع گردد.
دانش آموختگان و دانشجویان عزیز رشته مهندسی صنایع!
7. آگاهی از تحولات فناوری و نوآوری، آگاهی نسبت به شیوه های سیاستگذاری اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و امثال آن در اقتصاد، مدل سازی و بهینه سازی، تقویت مهارت تحلیلگری و مهارت کشف و حل مسائل پیچیده با استفاده از فناوری های نوپدید؛ و مسلط شدن به ابزارهای جدید مثل هوش مصنوعی، انتظارات جدیدی است که از دانش آموختگان رشته مهندسی صنایع در شرایط کنونی وجود دارد. لذا موضوع بازآموزی فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع با توجه به تحولات و پیشرفت های علوم، از ضرورت های مهم برای جامعه مهندسی صنایع کشور برای حضور موثرتر و پایدارتر در بازار کار می باشد.
نکته پایانی
8. ما بر این باوریم که رشته مهندسی صنایع تاریخ انقضا ندارد و هیچگاه بازار کار آن اشباع نخواهد شد و همچنان در زمره سه رشته برتر منتخب در کنکور و بازار کار خواهد ماند.
ضمن تشکر از همه عزیزان اعم از دبیران و اعضای محترم کمیته علمی و اجرایی، داوران و حامیان علمی و مالی این رویداد مهم علمی کاربردی که در برگزاری شایسته کنفرانس نوزدهم نقش آفرین بودند، همچنین سخنرانان کلیدی، ارائه دهندگان مقالات و صاحبنظرانی که طی دو روز دانش و تجربه خود را در نشست های تخصصی با سایرین به اشتراک گذاشتند، و نیز شما بزرگوارانی که با حضور خود رونق بخش این محفل علمی بودید، انجمن مهندسی صنایع ایران از این همه لطف و مشارکت، به خود می بالد.
انشاءا... بیستمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع سال آینده، به میزبانی انجمن مهندسی صنایع ایران و همکاری دانشکده ها، دانش آموختگان داخل و خارج و دانشجویان مهندسی صنایع سراسر کشور برگزار خواهد شد.
شاد و سربلند و پیروز باشید.
27 اردیبهشت ماه 1403
این بیانیه توسط سیدعلیرضا شجاعی عضو هیات مدیره انجمن مهندسی صنایع ایران در مراسم اختتامیه کنفرانس قرائت شد.