تعریف و تقویت تاب آوری معلمان

22 اردیبهشت 1403 - خواندن 4 دقیقه - 195 بازدید

تاب آوری معلمان به توانایی آنها در مقاومت و بازیابی از چالش ها و فشارهایی که در محیط آموزشی با آن مواجه هستند، اشاره دارد. این امر مستلزم حفظ اثربخشی و رفاه علیرغم الزامات حرفه معلمی است.

تاب آوری برای معلمان توانایی بازسازی از شکست ها و انطباق با شرایط جدید و عبور موفقیت امیز از چالش هاست.

تاب آوری معلمان ظرفیت غلبه بر ناملایمات، بهبودی از شکست ها و سازگاری با شرایط متغیر است.

 تاب آوری معلم تنها به بهبود سریع پس از رویدادهای دشوار نیست، بلکه مفهومی چند بعدی ، دینامیک و سیال است که تحت تاثیر زمینه های فردی، اجتماعی و سازمانی قرار دارد.

 بخش عمده ای از تاب آوری معلمان تحت تاثیر حمایت های سازمانی است ، حمایت سازمانی از معلمان به اثر بخشی ، رفاه روانی و تاب آوری آنها کمک میرساند.


عوامل موثر بر تاب آوری معلم شامل جنبه های فردی مانند مراقبت از خود، هوش هیجانی و خودکارآمدی و همچنین عوامل محیطی مانند حجم کار و حمایت مدیریت می شود تحقیقات نشان می دهد که تاثیرات محیطی بر توانایی معلمان برای پیشرفت در حرفه به اندازه عوامل فردی حیاتی است و بر اهمیت محیط مدرسه حمایتی برای معلمان برای شکوفایی واقعی و انعطاف پذیری تاکید می کند[


 تحقیقات تاب آوری معلمان را با علاقه فزاینده به تحقیق در زمینه های فرهنگی، سطوح آموزشی نشان میدهد

 متون و تحقیقات منتشر شده مربوط به تاب آوری معلمان از سال 2014 تا 2022 افزایش قابل توجهی داشته است که نشان دهنده شناخت روزافزون اهمیت تاب آوری معلم و نیاز به طرح و توجهات جامع برای حمایت و تقویت تاب آوری معلمان بوده است.


معلمان تاب آور ویژگی هایی مانند باورهای خودکارآمدی، مدیریت عاطفی، روابط حمایتی و احساس هدف را در کار خود نشان می دهند.

 تحقیقات تاکید می کند که تاب آوری معلم صرفا ذاتی نیست بلکه تحت تاثیر عوامل فردی، اجتماعی و سازمانی است. مطالعات اهمیت توسعه تاب آوری را از طریق ویژگی ها و منابع مختلف محافظتی، شخصی و زمینه ای، برای افزایش رضایت شغلی، اثربخشی و رفاه کلی در معلمان برجسته می کنند(ژانگ و لو ، 2023) و (ی وانگ ، 2021).

تاب آوری معلمان را از روشهای شناخته ای مبتی بر یافته هایی دانشگاهی میتوان توسعه داد که عبارتند از :

ایجاد محیطی امن و حامی

 آموزش مهارت های حل مسئله،

 پرورش ذهنیت رشد،

 ارتقای هوش هیجانی،

 تعیین انتظارات واقع بینانه،

 تشویق شبکه های حمایتی،

تقدیر و قدردانی از معلم های موفق، گمنام ولی اثر گذار

 ارتقای مراقبت از خود،

 تاکید بر قدردانی و تاب آوری مدل سازی



 تاب آوری معلمان ابعاد متنوعی دارد که تمامی ابعاد آن از اهمیت یکسانی برخوردار است.

 معیشت و منزلت اجتماعی، مسکن و امنیت مالی ، شناخت خود، مدیریت احساسات، ایجاد جامعه حمایتی، حضور در لحظه و ذهن آگاهی، مراقبت از خود، تمرکز بر جنبه های مثبت و درگیر شدن در فعالیت های مراقبت از خود مانند تنفس عمیق، هنرورزی و فعالیت بدنی تاب آوری معلمان را افزایش دهد