کتاب جدید دکتر حسام رحیمی چالش های حقوق شهروندی دوره ۳ جلدی جلد اول
کتاب جدید دکتر حسام رحیمی
چالش های حقوق شهروندی
دوره 3 جلدی
جلد اول
جامعه ی بشری به دنبال تعریف جدیدی از انسان و جهان است که انسان به عنوان موجودی ذی حق شناخته شده است. لذا نیاز به شکل گیری و نهادینه شدن یک جامعه مردم سالار و پایدار با توجه به حقوق شهروندی هست.
امروزه, شهرها مهم ترین اجتماعات انسانی اند که در آن تعاملات و ارتباطات مختلف انسان ها, طبیعت, صنایع, کالا, و خدمات به شکل پیچیده ای به هم پیوند خورده و زندگی اجتماعی نیازمند مناسبات حقوقی نظام مند در میان افراد و گروه های مختلف جامعه شده است. از این رو, در اجتماعات شهری شاخه ای علمی به نام «حقوق شهروندی» شکل گرفته است که به بررسی روابط میان مردم شهر, وظایف, و مسیولیت های شهروندان در قبال یکدیگر, محیط شهری و دولت یا قوای حاکم و همچنین حقوق و امتیازاتی که وظیفه آن بر عهده مدیران شهری و قوای حاکم است می پردازد.
مفهوم مدرن شهروندی، ذاتا مساوات طلبانه، سطله ستیز و آزادی گرایانه است. حقوق شهروندی نیز به لحاظ مبانی مبتنی بر این مفهوم و در ماهیت خود، ضامن وجوه برابری گرایانه و رهایی بخش آن است. در این میان ایده های کرامت انسانی و خودمختاری انسان، بنیان های پایه ای توجیه کننده وجوه مزبور هستند، چراکه شناسایی کرامت ذاتی انسان ضرورتا مستلزم برابری ذاتی میان انسان ها بوده و خودمختاری فردی نیز مستقیما دلالت بر احترام به آزادی اراده خودفرمان انسان دارد. بر این اساس، چنین به نظر می رسد که یکی از مهم ترین موانع و چالش های پیش روی تعمیق و توسعه حقوق شهروندی در ایران، اتخاذ رویکردی منحصر به فرد و تلفیقی در قانون اساسی جمهوری اسلامی نسبت به این ایده های بنیادین است،
در طول تاریخ عوامل مختلفی مانع دستیابی شهروندان به حقوق خود شده است یکی از مهم ترین آن ها، عامل جنسیت می باشد. وضعیت زنان در ایران در طول تاریخ دستخوش تحولات بسیاری قرار گرفته است و امروزه از جنبه های مختلف نیازمند شناسایی نیازها و یافتن راه کارهای قانونی می باشد. در متن «منشور حقوق شهروندی» اولویت رعایت حقوق زنان به عنوان نیمی از جامعه لحاظ شده است، اما اهتمام لازم برای شناسایی ضعف ها و رعایت دقیق و بی قید و شرط آن به عمل نیامده و رعایت آن با چالش های بسیاری مواجه بوده است. با توجه به این نکات، مطالعه و شناسایی چالش های حقوق شهروندی زنان برای ما ضرورتی اساسی است، لذا هدف این کتاب بررسی میزان آگاهی انسان معاصر از حقوق شهروندی خویش، احصای حقوق شهروندی در منشور حقوق شهروندی و همچنین انتظارات آنان از دولت ها بوده است.