قرآن را بهتر بشناسیم

20 دی 1401 - خواندن 8 دقیقه - 615 بازدید

📝قرآن را بهتر بشناسیم


🔹قال الله الحکیم؛ الم ، ذلک الکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین

قرآن آخرین کتاب آسمانی است که بر پیامبر (ص) در مدت ۲۳ سال رسالت وی نازل گردید و از میان معجزاتی که از پیامبر (ص) صادر شده ، قرآن برترین سند زنده حقانیت او است.
قرآن کتابی است فوق افکار بشر که کسی تا کنون نتوانسته کتابی همانند آن را بیاورد. این کتاب یک معجزه بزرگ آسمانی است.
قرآن معجزه گویا است که نیازی به معرفی ندارد. خودش به سوی خود دعوت می کند. مخالفان را به مبارزه می خواند زد و پیروز می شود.

🔸با گذشته قرن ها از وفات پیامبر (ص) همانند زمان حیات او به دعوت خود ادامه می دهد. هم دین است و هم معجزه، هم قانون است و هم سند قانون.

🔻 قرآن مرز زمان و مکان را در هم شکسته و مافوق زمان و مکان قرار گرفته است. معجزات پیامبران گذشته و حتی پیامبر اسلام (غیر قران) روی نوار معینی از زمان و در نقطه مشخصی از مکان و در برابر عده خاصی صورت گرفته است و چنان که می دانیم، اموری که رنگ زمان و مکان به خود گرفته باشند به همان نسبت که از آنها دورتر می شویم کم رنگ تر جلوه می کنند و این از خواص امور زبانی است. ولی قران بستگی به زمان و مکان ندارد و همانطور که ۱۴۰۰ سال قبل در حجاز تجلی کرد امروز بر ما تجلی می کند.
گذشت زمان و پیشرفت علم و دانش به ما امکان داده که بتوانیم استفاده بیشتری از قرآن نسبت به مردم گذشته داشته باشیم.
خداوند در سوره اسراء آیه ۸۸ می فرماید: قل لئن اجتمعت الانس والجن علی ان یاتوا بمثل هذا القرآن لا یاتون بمثله ولو کان بعضهم لبعض ظهیرا. بگو اگر تمام جن و انس اجتماع کنند تا کتابی مانند قرآن بیاورند نمی توانند، اگرچه نهایت هم فکری و همکاری را به خرج دهند.

🔻ولید بن مغیره مخزومی مردی که به حسن تدبیر در میان عرب مشهور بود و برای حل مشکلات اجتماعی از فکر و تدبیر او در زمان جاهلیت استفاده می کردند (به همین جهت او را ریحانه القریش _ گل سرسبد آن ها می نامیدند) پس از این که چند آیه از سوره غافر را از پیامبر (ص) شنید در محفلی از طایفه بنی مخزوم گفت: به خدا سوگند از محمد (ص) سخنی شنیدم که نه شباهت به گفتار انسان ها دارد و نه پریان، گفتار او شیرینی خاص و زیبایی دارد...

🔻گوته ، شاعر و دانشمند آلمانی می گوید؛ سالیان درازی کشیشان ما را از پی بردن به حقایق قرآن مقدس و عظمت آورنده آن محمد(ص) دور نگاه داشته بودند اما هرقدر که ما قدم در جاده علم و دانش گذاردیم، پرده های جهل و تعصب نابجا از بین می رود و به زودی این کتاب توصیف ناپذیر (قرآن) عالم را به خود جلب نموده و تاثیر عمیقی در علم و دانش ایجاد کرده و سرانجام محور افکار مردم جهان می گردد.
او می گوید ما ابتدا از قرآن روگردان بودیم اما طولی نکشید این کتاب توجه ما را به خود جلب کرد و دچار حیرت ساخت تا آنجا که در برابر اصول و قوانین علمی و بزرگ آن سر تعظیم فرود آوردیم.

🔻 ویل دورانت مورخ معروف می گوید؛ قرآن در مسلمانان آن چنان عزت نفس و عدالت و تقوای به وجود آورده که در هیچ یک از مناطق جهان شبیه و نظیر نداشته است.

🔻ژول لابوم، اندیشمند و نویسنده فرانسوی در کتاب تفصیل الایات می گوید: دانش و علم برای جهانیان از سوی مسلمانان به دست آمد و مسلمین علوم را از قرآن که دریای دانش است گرفتند و نهرها از آن برای بشریت در جهان جاری ساختند.

🔻دینورت، مستشرق دیگری می نویسد: واجب است اعتراف کنیم که علوم طبیعی و فلکی و فلسفه و ریاضیات که در اروپا رواج گرفت عموما از برکت تعلیمات قرآنی است و ما مدیون مسلمانانیم بلکه اروپا از این حیث شهری از اسلام است.

🔹از امام رضا (علیه السلام) روایت است که مردی خدمت حضرت رسید و گفت چرا قرآن هرچه بیشتر نشر و مطالعه می شود، تازه تر می گردد؟ فرمود؛ این برای آن است که خداوند قرآن را برای زمان خاص و قوم خاصی قرار نداد و لذا در هر زمانی تازه و نزد هر جمعیتی با طراوت است تا روز قیامت.

🔹امام علی(علیه السلام) فرمودند؛ "فیه ربیع القلب و ینابیع العلم و ما للقلب جلاء غیر" در قرآن بهار دلها است و سرچشمه های علم و دانش است و هیچ چیز هم چون قرآن قلب آدمی را جلا نمی دهد. (نهج البلاغه خطبه ۱۷۶)

🔹امام علی (علیه السلام) فرمودند؛ بدانید که هیچ کس با داشتن قرآن فقیر نیست و هیچ کس بدون قرآن غنی و بی نیازی نیست. تمام مشکلات و کمبود ما عدم آگاهی از این منبع عظیم معرفت است؛ قرآن به صورت گنجینه ای ناشناخته در میان ما باقی مانده؛ بسیاری از ما مسلمانان به قرآن تنها به عنوان یک کتاب مقدس که تلاوتش مایه ثواب و برکت است و حفظ آیاتش دلیل بر فضیلت نگاه می کنند آن ها فراموش کرده اند که قرآن برنامه عمل است و تمام احترام و عظمتی که دارد به خاطر نتیجه تربیتی آن است.

🔹مدارس و جلسات فراوانی برای حفظ در کشور ها است. علمای تجوید و قرائت با دقت و ریزه کاری و گاه با وسواس به امور مربوط به الفاظ مشغول اند. هنگامی که قاری یک سوره کوچک یا یک آیه طولانی را به یک نفس می خواند همه الله الله می گویند و به عنوان یک کار هنری آن را تشویق می کنند ولی کسی برای محتوای آن الله الله نمی گوید و از عمل به تعالیم آن در بسیاری از کشورها و جوامع اسلامی خبری نیست.

🔻رسول خدا (ص) فرمودند:رب تال القرآن و القرآن یلعنه. ای بسا قران خوانی که قرآن لعنتش می کند.
کسانی که تنها به خواندن ظاهر قرآن اکتفا کرده و از اینکه ختم قرآن کرده خوشحال اند درحالی که آیاتی را خوانده اند معنا و مفاهیم آن ها را درک نکرده اند و اگر هم فهمیده اند به آنها عمل نکردند.

🔻در روایت است که پیامبر (ص) در روز قیامت نزد خداوند شکایت کرده و می گوید؛ یا رب ان قومی اتخذوا هذا القرآن مهجورا. خدایا امت من قرآن را کنار زدند یا نخواندند و یا نفهمیدند و یا عمل نکردند و به دیگران نرساندند. به جای این که برای زنده ها بخوانند تنها بر مرده ها خواندند. به جای این که کتاب زندگی و قانون قرار دهند کتاب تشریفات و سوگند قرار دادند. و به جای آن که روبرو قرار دهند پشت سر گذاردند. و به جای آن که از آن نور بگیرند، به وسیله قرآن پول گرفتند. و به جای آن که آیات آن را بر دل بنشانند بر کاغذ نوشته و بر سنگ تراشیدند.
خدایا بعضی مرا وارونه معنا کردند. خدایا به جای آنکه مرا بر دل های زنده بخوانند فقط بر خاک مرده و مجالس اموات خواندند. خدایا بعضی تنها به هنگام مسافرت و شبهای احیا مرا بالای سر خود قرار دادند. ولی در تو طول سال از من غفلت می کردند. خدایا بعضی فقط هنگام تفال و استخاره و سوگند به سراغم آمدند.

🔹امام علی (علیه السلام) می فرماید؛ آگاه باشید که در قرآن علوم آینده و اخبار گذشته از آفرینش آسمان ها و زمین و آنچه در آن ها است و چگونگی پیشینیان و داروی درد نادانی ایشان و نظم و تربیت دنیا است. (نهج البلاغه خطبه ۱۷۵)

ادامه دارد...

✍غلامرضا رضایی تربقان

منبع خبر: آوای کاشمر/ شماره ۵۲۳/ صفحه ۵